Hétvége

2012.06.23. 07:01

Annyira szórakoztató, annyira izgalmas

Lőkös Ildikó a dramaturgok céhének képviseletében vett részt a POSzT-zsűri munkájában: "Reveláció volt a Szentivánéji álom."

Ölbei Lívia

A XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai zsűrijében Takács Katalin színművész (egyúttal a zsűri elnöke),  Kerényi Imre rendező,  Lőkös Ildikó dramaturg, Szlávik István díszlettervező, Koltai Tamás kritikus, Szakonyi Károly drámaíró és Rimas Tuminas (litván) rendező, a moszkvai Vahtangov Színház művészeti igazgatója foglalt helyet. Lőkös Ildikó a június és a július nagy részét Kőszegen tölti: évek óta ő a várszínház dramaturgja. Most is a várszínházi kulisszák között  találkoztunk.

"Mintha hazajönnék", mondja mindenekelőtt, körbenézve az elsőként tavaly kipróbált Brenner-udvaron, konstatálva, hogy megvan a színpad, és hamarosan érkeznek a kollégák is: "Mindenkiben mély, pozitív benyomásokat hagy Kőszeg,  bármikor dolgozott itt, bízik benne, hogy előbb-utóbb visszatérhet." Ami pedig a POSzT-zsűrizést illeti: a Jászai-díjas dramaturg  másodszor vett részt a szakmai bírálóbizottság munkájában. Örömmel tölti el, hogy a szakmai zsűrit  továbbra is a szakmai szervezetek delegáltjai alkotják; bár fölmerült, hogy a színházi társaság és a nemrég kifejezetten politikai alapon - deklaráltan jobboldali színházi emberekből szerveződött - teátrumi társaság osztozzon ezeken a helyeken. Lőkös Ildikó azt mondja, a zsűrinek sikerült konszenzusos döntéseket hoznia, a szombathelyi Szentivánéji álom pedig számára egyenesen revelációként hatott: "Annyira izgalmas, annyira szórakoztató."

És ami nem mellékes, a valós társadalmi problémákra reagál: azt a közeget érezni mögötte, amelyben élünk. Lőkös  Ildikó szerint az idei POSzT-on különben túlsúlyba kerültek az öncélú, csak az artisztikumot szem előtt tartó előadások, ami nem tett jót a találkozónak. A Mohácsi-előadás az egyértelmű esztétikai minőségen túl ebben a tekintetben is kiemelkedett a mezőnyből.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!