Hétvége

2012.09.30. 06:32

Elindult az úthenger az oktatásban?

Szombathely - A háromezer lélekszám feletti városoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy működtetik-e januártól az általános iskolákat, az alapfokú művészeti iskolákat, illetve a gimnáziumokat. Az állam ugyanis átveszi az intézményeket. Egyesek szerint nem szabadott volna eljutni idáig, hiszen ezentúl az állam egy tollvonással megszüntethet képzéseket.

Bajdó Bettina

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi törvény és az ehhez kapcsolódó egyéb jogszabályok 2013. január 1-jétől átalakítják a köznevelés rendszerét. Ennek értelmében a köznevelési alapfeladatok ellátásáról, az óvodai nevelés kivételével, az állam gondoskodik. Az egyes önkormányzatokat lakosságszámtól függően kötelezi bizonyos típusú iskolák működtetésére. A 3000 lélekszám feletti települési önkormányzat - a szakképző iskola kivételével - gondoskodik majd a köznevelési intézmények működtetéséről. Ez a kötelezettség magában foglalja az általános iskolák, az alapfokú művészeti iskolák és a gimnáziumok működtetését. A szakképző iskolák és a kollégiumok esetében sem a fenntartásban, sem a működtetésben nem kap szerepet az önkormányzat, azaz a város sem működtetői, sem pedig fenntartói feladatokat nem láthat el.

Arról, hogy vállalják-e az iskolák működtetését a továbbiakban, csütörtökön döntött a képviselő-testület. Az előterjesztést elfogadták, de nagy viták voltak ezzel kapcsolatban.

Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) még a közgyűlésen úgy fogalmazott, hogy az úthenger már elindult, s kilapítja a szombathelyi oktatást. A képviselő elmondta, hogy az iparűzési adóbevétel egy részét eddig a közoktatásra fordították. A döntéseket helyben hozták, viszont három hónap múlva kiveszik az iskolák irányítását a testület kezéből. Így akár egy tollvonással megszüntethetnek majd képzéseket. A képviselő hangsúlyozta azt is, hogy az új törvény szerint a Klebersberg Intézményfenntartó Központ lesz az állam nevében a köznevelési intézmények felett a fenntartói jogok és kötelezettségek gyakorlója. Ezzel mindössze egy gond van: az, hogy a központnak mintegy kétezer munkatársra van szüksége, jelenleg pedig mindössze a vezetőt nevezték ki. Ráadásul egy ilyen központban több hónapra van szükség ahhoz, hogy beinduljon a munka.

- Rossz az alapvetés, a kormány abból az álláspontból indult ki, hogy óriási visszásságok történtek az oktatásban a kisebb településeken - emelte ki a képviselő. - Több helyütt még az alapfeladatokat sem látták el. Szombathelyre viszont nem ez a jellemző, itt jó kezekben volt az oktatás. Aggódom amiatt, hogy mi lesz a jövőben az iskolák sorsa. Mi van, ha pár év múlva azt mondják, hogy ezentúl Sárváron lesz az idegenforgalmi képzés és nem Szombathelyen? Hiszen Sárvár idegenforgalmi szempontból fontos, bármikor dönthetnének így. Akkor majd ki védi meg az intézményeinket? S abba sem lesz majd beleszólásunk, hogy hány indítható osztály legyen.

A képviselő szerint két okból aggályos az intézmények átvétele. Egyrészt a közgyűlésnek nem volt felhatalmazása arról, hogy szavazzanak egy ügyben. Hiszen a városlakók ebbe nem adták beleegyezésüket. Másrészt van egy nagyon fontos szabály, mely követendő lenne, vagyis, hogy az érintettekhez legközelebb kell a döntéseket meghozni.

Dr. Puskás Tivadar  polgármester szerint a tanárok és a tanulók is szombathelyiek lesznek továbbra is. Nem kell félni a változásoktól, hiszen ezek után is felmérik majd a helyi igényeket. Marton Zsolt alpolgármester szerint alapvető szemléletbeli különbség van a kormánypárt és az ellenzék között: az előbbi nem feltételezi automatikusan, hogy ami állami fenntartású, az rosszabbul működik. A helyi szakemberek megmaradnak, a diákok pedig valószínűleg keveset észlelnek a változásból. Az önkormányzatra pedig nagy munka vár, hiszen újra kell fogalmazniuk a feladatokat. Az oktatási bizottságnak továbbra is működnie kell, belek kell folynia a munkába, s a szakemberek nagy részét is szeretnék megtartani. A rendszer nem omlik össze.

 

Nem mindenki sorsáról döntöttek

Az Oladi Általános Művelődési Központ és az Aranyhíd nevelési-, oktatási, integrációs központ működtetésének mikéntje - tevékenységük sokrétűsége miatt - az eddigi szabályozás alapján még nem tisztázott. A két intézmény működtetéséhez az önkormányzat saját forrásból évente mintegy 400 millió forinttal járult hozzá. Az ő sorsukról még nem született döntés, még nem tudni, hogy ki lesz a működtetője az intézménynek. vészesen közeledik az év vége, s egyre kevesebb az idő az átvételekre. Nem túl biztató, hogy a Klebersberg központ még nem állt fel, nem tudni, hogy kik lesznek a munkatársai. Felmerül a kérdés, hogy nem túl elsietett-e az átadás és átvétel. Vajon miért nem lehetett a tanév végéig várni, s utána megszervezni az intézmények átadását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!