Hétvége

2012.09.15. 06:38

Indul a 2012/13-as évad - A színház többet tud

Szombathely - Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója második ötéves ciklusát kezdte meg Szombathelyen: tele izgalommal, feladatokkal, kihívásokkal. Az igazgatói évadköszöntő most a közönségnek szól.

Vas Népe

Nagyon hálás vagyok Szombathelyen mindenkinek, akinek az újabb ötéves kinevezésemben szerepe volt. A közönség bizalma és az önkormányzati döntésnél kinyilvánított meggyőző többség erőt ad a folytatáshoz, megteremti a lehetőséget, hogy a város vezetésének egyetértésével fáradozhassunk a következő öt évben azon, hogy Szombathely méltóan 2000 éves történelmi múltjához , fontos szerepet töltsön be az ország kulturális életében.

Elérkezett a pillanat

Bizonyos vagyok benne, hogy a színház feladata más ma, mint akár öt éve volt. Sorban bezárni kényszerülnek színházak, a megmaradtak kétségbeesett harcot vívnak a fennmaradásért, évről évre kevesebb a támogatás, fogyatkozik a közönség. A színházi emberek egyre kevesebb reménnyel várnak valami csodára.

Elérkezett a pillanat, amikor esélyem lehet arra, hogy szombathelyi színházalapító koncepcióm megértésre találjon. Azért vállalkoztam erre a feladatra, hogy tettekkel bizonyítsam: a színház többet tud, mint amire mostanában a színházak általában vállalkoznak. Szeretném megértetni, hogy a színház motorja lehet Szombathelyen a szellemi innovációnak, egy új mentalitással rendelkező polgári társadalom kialakításának.

Változtatni a világ menetén

A színház, a színész képes megszólítani embereket, együvé terelni közösségeket. Ez olyan hatalom, mellyel nemcsak lehet, hanem kötelező is élni. Számunkra ez nagy felelősséget jelent. Művésznek csak akkor mondhatjuk magunkat, ha mélyen hiszünk abban, hogy változtatni tudunk a világ menetén, ha bízunk abban, hogy hatással vagyunk arra a mini társadalomra, amelyben élünk. Ma is mélyen hiszem a szombathelyi színházalapítás alapvető koncepcióját, mániákusan ismételgetem jelmondatát: A Színház nemcsak a jó előadások otthona, hanem agora, fórum, találkozóhely.

Szükség van rád

A színház ma már nem élhet elefántcsonttoronyban. Nyitni kell a közönség felé, hogy Önök mindannyian megérezzék: a színháztól sokat kaphatnak. Nemcsak a jó előadásokat. Hanem lehetőséget arra, hogy egymással is találkozzanak, hogy közösségi élményben legyen részük, hogy a sok egyéb eseménynek köszönhetően átéljék annak a ki nem mondott, de a mi működésünknek köszönhetően állandóan jelen lévő legfontosabb gondolatnak a jelentőségét: Idefigyelj, rád szükség van!

A jó előadások létrehozása a legfontosabb feladatunk, mellette azonban mindent meg kell tennünk, hogy Önök, Szombathely polgárai kötődjenek a színházhoz. Ezt a koncepciót már a Nemzeti színházi pályázatomban is meghirdettem. Akkori dolgozatom 6. fejezetének címe Agora volt. A színházi világ most kezdi felismerni, hogy milyen fontos ez a törekvés.

Ezernél többre teszem azok számát, akik Szombathelyen potenciális színházba járók, de valami okból még nem jutottak el hozzánk. Fel kell kutatni, meg kell nyerni őket a színháznak. Itt is megragadom az alkalmat, hogy hozzájuk forduljak: Kedves Majdnem Színházba Járó Barátom! Szombathelyt történelmi múltja, adottságai, polgárainak tehetsége, lokálpatriotizmusa alkalmassá tehetné, hogy lázasan lüktető életet éljen, hogy kialakuljon egy nyitott polgári életforma, hogy visszanyerje a megtisztelő Nyugat Királynője címet.

A művészi háttér megvan

Mi kell mindehhez? Némi elszántság és áldozat. Akarjátok ti is, hogy holnap, holnapután más legyen ez a város. A remélt összefogás felülmúlhatatlan eredményeket szülhet. A WS Színház páratlan értékekkel rendelkezik. Az erős színészi gárda mellett olyan rendezői névsor a miénk, mellyel egyetlen más vidéki város sem büszkélkedhet. A szakmai, művészi háttér megvan ahhoz, hogy itt az ország számára példaértékű folyamat menjen végbe.

Önző önzetlenséggel vágok bele az új ötéves szakaszba. Önzetlenül hajlandó vagyok mindent vállalni, hogy diadalra vigyem az önzőnek vélhető szakmai álmomat, és Önökkel vállvetve bebizonyítsam: a Színház több mint önmaga.

Jordán Tamás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!