Hétvége

2012.09.29. 07:13

Mire kellenek ma a nők?

Az utóbbi fél évszázadban jelentősen megnőtt a női munkaerő aránya a legkülönbözőbb szakterületeken, mégis kevés a női vezető. Az EU adatai szerint az igazgatóságok átlagosan 14 százaléka nő. Az EU szorgalmazza a női kvótát, vagyis hogy büntessék meg azon cégeket, amelyek vezetőségében 40 százaléknál alacsonyabb a nők aránya.

Merklin Tímea

Nagy vita támadt. A hírek felkapták egy üzleti guru véleményét, aki meglepő módon, nagyon gyakorlatias megfontolásból foglalt állást. Ő arra alapozza a véleményét, hogy a háztartások vásárlásainál 70 százalékban a nők döntenek. Ez nemcsak a kisebb bolti vásárlásokra vonatkozik, hanem a nagyobb kiadásokra, autóra, nyaralásra is. Ha tehát egy cég fele nőkből áll, miért kellene kihagyni őket a céges döntéshozatalból? Van olyan kutatás is, amely szerint azok a cégek, ahol sokkal több volt a férfi, lassabban tértek magukhoz a válságból, mint azok, ahol kiegyensúlyozott volt a nemek aránya.

Nagyon sok oka van annak, hogy miért van kevesebb női vezető a gazdaságban, politikában, miért ritka a nők társadalmi szerepvállalása. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnokasszony szerint - aki maga is egyedül van nőként a közgyűlésben - a civil szervezetek feladata volna, hogy kitermeljék azokat a személyiségeket, akik közéleti szerepet kaphatnak. Mint mondja, Pallas Athéné módjára senki sem pattan ki Zeusz fejéből. Kellenek előzmények. Az egy folyamat eredménye lehet, hogy szerepet vállaljanak azok a személyek, akik egyáltalán alkalmasak. A Szombathelyi híres nők sorozat filozófiája szerint azt a feladatot vállalta, hogy kedvet csináljon a közéleti szerepvállaláshoz, az önkéntes és jótékony munkához, és felhívja a figyelmet a pozitív mintákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!