Hétvége

2012.11.03. 06:36

Marosfalvi Antal festőművész Szent Mártonról és útjairól

Szent Márton-hét kezdődik. A szombathelyi Marosfalvi Antal festőművész évek óta a szent kutatója, a világon egyedülálló módon festette meg portréját, családi kirándulásokon több országban kutatta nyomait.

Némethy Mária

– Európa hagyományosan katolikus országaiban Mária után erről a szentről készült a legtöbb ábrázolás – hallom Marosfalvi Antal festőművésztől az egyik legfontosabb adatot az ókori Savariában született Szent Mártonról.

Olyan szentté lett emberről beszélgetünk, aki 1615 éve hunyt el. Miért találta évszázadokon át nagyszerűnek éppen Mártont a szentek hosszú sorából a középkor embere? Mennyire tette népszerűbbé őt az, hogy a kor egyik legerősebb katolikus állama, Gallia- Franciaország védőszentjévé lett? Kapóra jött példát adó személyisége, mert az akkor élt embereket – akárcsak a maiakat – általa adakozásra, a szegények felkarolására lehetett nevelni? Milyen volt ő embernek, barátnak?

– Tanítványa, Sulpicius Severus írt róla hiteles életrajzot, s ebből kirajzolódik, hogy emberi jósága, rendkívüli jótékonysága miatt vált nagyon népszerűvé – magyarázza Marosfalvi Antal, aki Mártonban egy magával ragadó, kedves ember képét rajzolja elénk, amikor így folytatja: – Severus beszámol sok térítő útjáról, a hozzá kapcsolódó gyógyító legendákról, arról is, hogy magas életkort élt meg, s hogy milyen kedélyesen, humorosan beszélgetett el barátaival.

Marosfalvi Antal régóta kutatja külföldön a szent ábrázolásait, ő festette a világ egyetlen nyulas Szent Mártonát. Fotó: Kiss Teodóra

Marosfalvi Antal családi kirándulásai során hosszú évek óta Szent Márton nyomait kutatja Európában.

– Főként Bajorországban és Ausztriában kutattam. Ausztriában 16 község viseli a nevét, több templomban főoltáron őt ábrázolják. Többnyire a templom oldalsó részében szobor is tartozik ilyenkor a képhez. A róla készült ábrázolások 70 százaléka a köpenymegosztásról készült, 28 százalékban Szent Mártont a libával ábrázolják. Rengeteg fotóm van, most ezeket szeretném rendezni, majd kiadni.

Nyulas ábrázolása a világon egyedülállóan Szombathelyen látható. A Septimus Severust olvasott Marosfalvi Antal a Pannónia vértanúinak és szentjeinek huszonkét képét (ikonosztázt) festette meg az új szőllősi templom számára, s ebben a sorban egy történet nyomán így ábrázolta őt, jelezve: már Assisi Szent Ferenc előtt is volt védelmezője a kisebb és gyengébb állatoknak, mégpedig Szent Márton.

Érdekes módon Szombathely legerősebb, a bajorországi Kaufbeurennel ápolt testvérvárosi kapcsolatában is fontos szerepet játszik Szent Márton. A művésztől hallom, milyen nagy szerepe volt annak kialakításában Horváth József pápai prelátusnak, az ott álló tekintélyt követelő Szent Márton plébániatemplomnak, prof. Erwin Birnmeyer művészettörténésznek, annak a közös kiállításnak, amelyen szombathelyi festőművészek, Csonka Ernő, Torjay Valter, Várnai Valéria és Marosfalvi Antal közösen mutatkoztak be, majd később ő önállóan is kiállított – hol máshol? – a Haus St. Martinban.

A szent barátságokat is teremt. Marosfalvi Antal az ausztriai St. Martin am Feldkirchen templomában látott egy 1798-ban készült Szent Márton fogadalmi képet, azt ingyen restaurálta. A feldkircheniek miatta lettek kíváncsiak Szent Márton szülôvárosára. Október elején két napot töltöttek itt, jönnek majd újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!