Hétvége

2013.01.18. 10:46

A régi és az új ötvözete, egy kis banánzölddel

Ugyan a milánói világbajnokságon ő maga is inspirálódott, mégsem ennek köszönheti sikerét, hanem saját ügyességének, szaktudásának.

Ambrózai Zsuzsanna

Kovács Zoltán fodrász első helyet szerzett egy nemzetközi megmérettetésen  nem mindennapi hajkölteményével.

A MOSZI, vagyis a Magyar Országos Szakmai Ipartestület , ezen belül is az Országos Fodrász Ipartestület nyílt nemzeti és nemzetközi bajnokságot hirdetett, melyen nem csak hazai, de külföldi szépségszakemberek sokasága vett részt. A Budapest Open 2012 versenyen Kovács Zoltán szombathelyi fodrász is részt vett, s  nem tért haza üres kézzel, sőt.  

- Full Fashion kategóriában indultam a bajnokságon. Amikor 2009-ben Magyarországon először rendezték meg ezt a versenyt, már sikerült elhoznom ebben a kategóriában a legfényesebben csillogó érmet, de azóta sajnos sem. Sosem volt annyi időm, hogy maximálisan a felkészülésre tudjak koncentrálni. Most azonban sikerült ismét meghódítani nemcsak a fővárost, hanem a nemzetközi mezőnyt is, hiszen ismét sikerült egy első hellyel hazatérnem - meséli a fodrász, akitől azt kérdezem, mit takar valójában a Full Fashion kategória.  

Tulajdonképpen egy címlapot kell terveznünk, vagyis címlapra szóló frizurát. A dolog érdekessége, hogy ennyiben nem merül ki, mert nem csak a frizurát, hanem a sminket és a ruhát is a résztvevőknek kell megtervezniük. Sőt, ha kicsit ügyesebbek vagyunk, akkor ajánlott, hogy mi magunk készítsük el. A ruhatervezéstől a haj megvalósításáig minden beletartozik. Az idei ötletem az volt, hogy ötvözzük a régi és az új stílust, már ami a technikáját érinti.

- A frizura elemekből épült fel, a zsűri pedig nemcsak a végeredményt nézi, hanem azt is, milyen technikával, mely elemeket alkalmazva dolgozunk. A régi hátrafésült frizurákat igyekeztem ötvözni a mai, főleg kifutókon látott és alkalmazott technikával. Így jött létre a sajátos technika, amelyet még egy oldalt elkövetett hajhosszabbítással ötvöztem - mesél lelkesen a fodrász, aki azt is hozzáteszi a színvilággal sem maradt el a kísérletezés, ugyanis a szőke mellett a banánzöld is helyet kapott a frizurán. Az már csak hab a tortán, hogy mindezt tizenöt perc leforgása alatt kell elkészíteni a versenyzőknek.

A sikert ugyan már senki sem veheti el a fiatalembertől, de tudni kell, három lépcsőfokból áll a verseny. -  Mindig van egy téli megmérettetés, aztán márciusban egy nemzetközi, és végül áprilisban pedig egy országos bajnokság - avat be a részletekbe Zoli, majd folytatja: tavaly az áprilisi országos bajnokságról egy második hellyel tértem haza. Ez sem elhanyagolható teljesítmény.  A siker azonban nemcsak azon múlik, mennyire ügyes fodrász valaki, hanem rengeteg gyakorlás is szükséges, ehhez pedig kell a jó modell.

- Szerencsére két nagyon jó modellem van, akikkel általában a nagyobb versenyeken részt veszünk. Ehhez kellenek ők is, nemcsak a hajuk, hanem a személyiségük, a hozzáállásuk is. Zoli azt is elmondja, ő maga 2004 óta versenyez, de sajnos nagyon kevesen vannak a megyében, akik ezt az utat járják.  Persze, valahol érthető, hiszen mindez költségekkel és időráfordítással jár, de annyi jó és tehetséges szakember van, hogy érdemes lenne megmutatni, mit tudnak. Az pedig még inkább fontos lenne, hogy  a fővárosból szemlélők szerint  a vidékiek is megmutassák tehetségüket, ott legyenek a legjobb helyeken, merjenek, tudjanak, s talán a szakmától is még nagyobb figyelmet kaphatnának, támogatást. Egyébként pedig amellett, hogy ez elsődlegesen szakma, igencsak hajaz a művészi irányvonalra is. A cél nem az tehát, hogy magunkat sztároljuk, hanem hogy nagyobb figyelmet kapjunk.

Zoli mindezt annak tudatában mondja, hogy a megyében az egyik nagy riválisa a volt tanítványa, de azt mondja, ez így van jól.  Zoli amellett, hogy szinte folyton dolgozik, továbbra sem tétlenkedik, már a márciusi megmérettetésre készülnek, gyakorolnak a modellel. Egy másik témával és technikával próbálkozik, reméli azzal is hasonló sikereket érnek majd el.  Hajhosszabbítással próbálkozunk majd, nagyon menő és trendi manapság már a férfiak körében is, s hogy még tetézzem, náluk is egyre jobban betörtek a göndör tincsek.  

Kovács Zoltán ezzel a frizurával tudott nyerni. A régi és az új, röviden és hosszan (Fotó: Kovács Zoltán)


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!