2013.03.22. 14:46
Staféta Márkus Béla sommelier-vel
Mi alapján pontoznak a borbírálatoknál, illetve hogyan készítsék fel versenyre a borokat? - kérdezte Both Gyula Márkus Béla sommelier-től.
- Szakmai borbírálatok, borversenyek során általában felkészült borszakértők, borászok értékelik a borokat. Az anonim mintákról legfeljebb csak az évjáratot és a szőlőfajta nevét közlik velük. A legfontosabb szempontok: a bor megjelenése - optikai tisztaság, szín, színárnyalat, csillogás -, illata - tiszta, hibátlan, fajtára jellemző, intenzív vagy visszafogott, esetleg hibás - és zamata - tiszta, hibátlan, összetett vagy egysíkú, alkohol-sav egyensúly, harmónia, rövid vagy hosszan tartó lecsengés.
Az összbenyomások alapján történik a minőségi besorolás, a hibás tételek esetében pedig kizárás a versenyből. A boros gazdák jellemzően a legjobb boraikat nevezik a versenyekre, így hibás tételek ritkán fordulnak elő.
- Az egészséges, érett szőlőből, gondos pincei iskolázással készített és érlelt borok nem igényelnek különösebb felkészítést a megmérettetésre, a szüretet követő tavaszon már meg tudják mutatni szépségüket, élvezeti értéküket. Közvetlenül a verseny előtt történő kezelések - például kénezés, fejtés - általában nem hoznak gyors eredményt, sajnos gyakran a már kialakult hibákat próbálják leplezni velük. Kimondottan versenyborokat készíteni nem etikus, hiszen ez - elsősorban kereskedelmi tételek esetén - megtévesztheti a fogyasztókat. Dr. Nagy Lajos kardiológus főorvostól kérdezem: Milyen jótékony hatásai vannak a mértékletes borfogyasztásnak?