Hétvége

2014.05.23. 14:45

Hotzi Panni, zongoraművész-növendék jövő héten védi kisdiplomáját

A folyosón vár Hotzi Panni, mert tudja, hogy a hangverseny előtt faggatni fogom már megint. Kislány korában készítettem vele először interjút, de már akkor is magabiztos, érdeklődő és persze nagyon tehetséges volt.

Kovács Ágnes

Panni zenész családból származik, nagy lendülettel kezdett zongorázni Mihalcsics Lászlóné Bébi néninél. A mai napig szeretettel emlékszik egykori tanárnőjére. Mindketten sajnáljuk, hogy nem lehet már köztünk, Aztán jöttek a szép konzis évek a Művészeti Szakközépiskolában Hirschberg Henrik szárnyai alatt. Panni a Zeneakadémián épp a kisdiplomájára készül. Ez azt jelenti, hogy harmadéves, de ahhoz hogy művészdiplomát kapjon, még két évet kell tanulnia. A hegedűs Biczó Bernadettel és a csellista Géczi Teodórával megalapították a Gradito Triot, a Bartók Teremben is együtt léptek színpadra.

- Szeretném ezt a Triót jól csinálni, de nyilván szólókarrieren is gondolkodom. Ezért kell minél több koncertet jásztani, mert kapcsolatokat kell kiépíteni, fontos, hogy az emberek lássanak, megismerjék a nevemet. A Zeneakadémián Hargitai Imre és Németi Attila a mesterem, tanácsokat is adnak, de a menedzselést magunknak kell megtanulni.

A napi gyakorlással kapcsolatban nem állom meg, hogy megkérdezzem, mégis mit jelent ez órában kifejezve. A művész-növendék azt mondja: jobb napokon nyolc órát is játszik, máskor csak négyre jut ideje.

- Mi egész évben gyakorlunk, így nincs az a drasztikus vizsgaidőszak, mint más egyetemeken.

Hotzi Pannival koncertje előtt az öltözőben beszélgettünk, kezében az egyik darab kottájával

Érdekel vannak-e kedvenc előadói, vagy hallgatja-e ikonikus zongoristák felvételeit. Glenn Gouldot és Horowitzot említem. Persze az is érdekel, vajon vannak-e meghatározó trendek, stílusirányzatok a zongorajáték tekintetében.

- Jaj, én annyira sajnálom, hogy azután születtem meg, hogy ezek az óriások mind meghaltak! Persze most is van, akit nagyon szeretek: Ránki Dezsőt például.

A nagy előadók között csupa férfit említünk, arra kérem a művészt, ajánljon nekem klasszis női zongoristákat. Fischer Annie-ért mindketten rajongunk, de van Panninak egy másik nagy kedvence: az argentin Martha Argerich. Sajnos őt még nem sikerült élőben hallania, mert a művész épp lemondta a fellépést. Koncert előtt szeret jó mély lélegzetet venni, ez megnyugtatja. Nemsokára mennie kell, mutatja a kottákat, de persze fejből játssza el a darabokat. A laikus naivitásával kérdezem, hogy tud ennyi hangot megjegyezni. Félszeg nevetéssel azt mondja:

- Látod, ezért is van, hogy mindig a zongorista gyakorol a legtöbbet. Meg persze, mindennek van egy rendje. Idő, amire megértünk egy művet. Nem egyenként memorizálom a hangokat. A darabnak van egy konkrét felépítése. A mai hangverseny első fele a kisdiploma műsorom. Ezért is fontos, hogy ezt most itt a Bartók Teremben bejátsszam. Itt hadd köszönjem meg Mérei Tamásnak, a zenekar igazgatójának, hogy megkaphattam ezt a gyönyörű termet.

 

Arról faggatom, máshogy kell-e élnie az életét, mint a többi fiatalnak. Elmesélem Panninak, ismertem egy zongorista fiút, aki majdnem mindig kesztyűt viselt, vigyázott a kezére.

- Nem tudom, mivel ez a saját életem, nem tudom, mi számít különlegesnek. A kezemre persze vigyázok, de nem járok kesztyűben, csak télen. (nevet)

Panni május 29-én, a régi Zeneakadémia Kamaratermében védi a kisdiplomáját. Aki lemaradt a szombathelyi koncertről pótolhatja a hiányzást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!