Hétvége

2015.09.04. 15:29

Észszerű és tenyérbemászó az új helyesírási szabályzat

Ezentúl nem ésszerű, hanem észszerű, és nem tenyérbe mászó, hanem tenyérbemászó. Bemutatták az új helyesírási szabályzatot.

Ölbei Lívia

Alapvető változtatások nélküli, könnyebben használható, bizonyos mértékig rugalmasabb szabályzatot adni a használók kezébe. A hivatalos közlemény szerint ez volt a célja a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv és Irodalomtudományok Osztályához tartozó Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságnak (azért ez a megnevezés sem akármi) A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának megalkotásával.

Ami a bizonyos mértékű rugalmasságot és az engedékenységet illeti: azokat a h végű szavakat például, amelyeket a beszélt nyelvben kétféleképpen toldalékolhatunk helyesen és persze az értelem megzavarása nélkül , ezentúl írásban is kétféleképpen rögzíthetjük. A máris klasszikusnak számító példa a méh, amelyet méhvel és méhhel alakban egyaránt leírhatunk. Eddig kizárólag a méhvel változatot pipálhatta ki az a magyartanár, aki röpdolgozattal kezdte a magyarórát. (Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de ha már itt tartunk: magyaróra egyben, de ha magyar gyártmányú óráról van szó, máris két szót kíván a helyesírás.)

Az új helyesírási szabályzat bemutatóján. Keszler Borbála, a nyelvi bizottság korábbi elnöke, Sipos Imre helyettes államtitkár, Lovász László, az MTA elnöke, Réffy Balázs, az Akadémiai Kiadó vezérigazgatója, Prószéky Gábor , a nyelvi állandó bizottság elnöke Fotó: Ruff István

Apropó, röpdolgozat. A magyar helyesírás szabályait tartalmazó új kötetet szeptember 3-án mutatták be a nyilvánosságnak, és az akadémiai ajánlás szerint az oktatási intézményekben a 2015/16-os tanévben már az új szabályok szerint indokolt tanítani. Az érettségi vizsgadolgozatokban azonban a 2016/17-es tanév tavaszi vizsgaidőszakáig a 11. és a 12. kiadás szerinti helyesírást is el kell fogadni az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint. A fő szempont tehát itt is az engedékenység és a fokozatosság, ahogy A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának megjelenését is több mint egy évtizedig tartó egyeztetések és tárgyalások sora előzte meg. Az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi bizottsága 2003 novemberében határozta el, hogy szükség van az új kiadásra, aztán az egyeztetések, megbeszélések, érvelések és ellenérvelések azt az eredményt hozták, hogy azok az elvek, amelyek régóta irányítják az akadémiai helyesírást, szilárd alapjai írásrendszerünknek, ezért nem a megváltoztatásukra van szükség, hanem következetes alkalmazásukra a nyelvfejlődés újabb jelenségeinek leírásában . A 2008-as munkaanyag megvitatásában az MTA Nyelvtudományi Intézete, harminc gyakorlóiskola és gimnázium, ezenkívül több munkaközösség, nyelvészeti tanszék és más, nyelvi kérdésekkel is foglalkozó intézmény vett részt, a konszenzus tehát tényleg széleskörűnek mondható.

Azt pedig mindig jó tudni, hogy van választásunk. Nemcsak a méhekkel megengedő az új szabályzat, hanem a dátumokkal is: ezután írhatunk 1-jét eddig ez volt a kötelwző , de ha úgy jobban teszik, 1-ét is.

Azoknak, akik kedvelik a kötőjeleket, jó hír, hogy az új szabálykönyv szerint valósággal tobzódhatunk a kötőjelekben. Főleg, ha az összekapcsolt szavak közül az elsőt nem magyarosan írjuk: lime-likőr, ragtime-koncert. (Ezeket a szókapcsolatokat aláhúzza a számítógépes helyesírás-ellenőrző rendszer.) Az örökkön-örökké viszont most már: örökkön örökké, a sete-suta pedig: setesuta.

Setesuta vagy nem, a képzőszerű utótagokat ezentúl tényleg oda kell ragasztanunk a kiszemelt szóhoz (elvégre a magyar ragasztó típusú, vagyis agglutináló nyelv). Ennek értelmében minden, ami eddig ésszerű volt, ezentúl észszerű lesz. Ahogyan valóban észszerűnek tűnik végre egybeírni például azt, hogy tenyérbemászó (föltéve, hogy valakinek a pimaszságáról van szó, és nem egy éppen tenyérbe mászó macskáról).

Át kell írni a híres Sylvia Plath-regény címét: Üvegbura helyett Üvegbúra a szabályszerű. Emlékszünk a régi szabályra: úgy írjuk, ahogy ejtjük. Na, itt ez a módszer érvényesül. Az új helyesírási szabályzatnak és a régi szabálynak köszönhető, hogy nem kell csóválni a fejünket akkor sem, amikor a nagy szombathelyi textilkiállítás meghívóját nézegetjük: ami tegnap még írásban biennále volt, ma már biennálé.

Mik vagyunk

Ahogy a festőművész figurájához a klasszikus és hamis közhely szerint hozzátartozik a félrecsapott sapka meg a festőállvány, úgy kapcsolódik „a nyelvész” alakjához valami rendíthetetlen, nádpálcás szigorúság. Pedig elég Nádasdy Ádám tanár úr okos, szelíd mosolyára gondolnunk, hogy ez a közhely romba dőljön. A magyar helyesírás szabályai legújabb kiadásának bemutatóján az MTA pulpitusából is szigorú, akadémikus komolyság áradt, pedig az új szabályzat egyik legfőbb újdonsága az engedékenység; persze csak módjával. A természetéből fakadóan kócosabb, többet megengedő, szabadon áradó beszéd és kordába terelt, „rögzített képe”, az írás között izgalmas a kapcsolat. A Halotti beszéd és könyörgés a legkorábbi latin betűs, teljes egészében magyar nyelven rögzített szövegemlékünk: a 12. század elejéről való (megtanultuk az iskolában, ha emlékszünk még). Hogy miképpen hangzott annak idején, arra már csak következtethetünk. Ma úgy hangzik – és nagyjából úgy is írjuk, ahogyan hangzik, a magyar helyesírás alapvető, legújabban meg is erősített szabályának szellemében –, hogy „látjátok, feleim, szemetekkel, mik vagyunk: íme, por és hamu vagyunk”. Egy korábbi olvasat-átirat szerint: „Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk, isa, por es homou vogymuk.” Az eredeti szöveg pedig ma már a laikusnak csak erőfeszítések árán olvasható; de azért olvasható. Szédítő belegondolni, hogy a nyelv, ez a bizonyos szempontból lomha, más szempontból nagyon is virgonc élőlény mennyit változott – és mennyire ugyanaz maradt jó ezer év alatt. A lényeg mindig az, hogy csak annyit változzon, hogy a generációk alapjában véve megértsék egymást. Látjátok, feleim, mik vagyunk.

Ölbei Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!