Hétvége

2016.04.23. 06:45

Aki boldogan, szeretettel tanít - Olga kereste és megtalálta álmai iskoláját

Ahogy meséli, már az anyukája hasában is fuvolázott Sándorfi Olga, akivel kiállításmegnyitókon találkozhatunk: komolyzenével teszi fényesebbé az ünnepi alkalmakat. De nem művészi, hanem tanári pályát fut, az utóbbi egy évben találta meg álmai munkahelyét.

Tóth Tímea

Sándorfi Olga Zalaegerszegről jött Szombathelyre, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára tanulni ének-zene és karvezetés szakra. Nagyon szeretett idejárni, jó közösségi élet volt, a diákok az egész napjukat a tanszéken töltötték, együtt jártak koncertre a Bartók Terembe. Olgi - ahogy ismerik - a diploma megszerzése után itt maradt, mert megszerette a várost, a kultúráját, a légkörét, az embereket. A Váci iskolába került tanítani, vezette az énekkart, megismerkedett a párjával, aki testnevelő tanár, ő is egykor a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán végzett. Van egy hétéves kisfiuk, Máté, aki szintén vácis, focistapalánta, az apukája egyben az edzője is. Olgi a Váci iskola után alapítványi iskolákban tanított furulyát, fuvolát, illetve szolfézst, Győrváron és Hegyfalun. Aztán a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola művészeti tagozatának tanára volt, majd a toronyi általános iskolában dolgozott négy évig, közben elvégezte az ének-zene tanár mesterképzést ugyancsak Szombathelyen, majd 2015 szeptemberétől a Paragvári Utcai Általános Iskola zenei tagozatán tanít, és a Kodály kórus vezetője.

Fotó: A szerző

- Ez egy olyan munkahely, amit gyerekkoromban megálmodtam. Pont ilyen iskolába jártam, a példaképem pont így dolgozott, ahogy most nekem megadatik. Ez volt a vágyam: tagozatos általános iskolában tanítani és kórust vezetni. Most voltunk az Éneklő Ifjúság című rendezvényen a tanítványaimmal, ahol a város nagyobb kórusai mutatják meg magukat egymásnak, óriási élmény volt, minden résztvevő kapott oklevelet.

A fiatal tanárnő fuvolista karrierje meglepően korán kezdődött. Kodály Zoltán szerint a gyereknek már születése előtt kell találkoznia a zenével. Olgi ezt maradéktalanul meg tudta valósítani, mert az édesanyja is fuvolista, így már az anyukája hasában is „fuvolázott". Születése után pedig az anyuka mindenhova vitte magával, úgy is mondhatjuk, hogy beleszületett, belenőtt a zenébe.

2000-ben találkozott Kamper László grafikusművésszel, aki zenészt keresett egy kiállításmegnyitóra, azóta Olgi évente több alkalommal fellép, nemcsak Szombathelyen, hanem más városokban is. Az iskolai koncerteket, rendezvényeket is színesíti a szerepléseivel. A NymE SEK Berzsenyi Dániel Vegyeskarának azóta is „öregdiák" tagja, számítanak rá a fellépéseken. Nagyon sokat utaztak együtt, sok élmény köti össze a kórustagokat. Mostanában azonban erre egy kicsit kevesebb ideje van, mert 2015 szeptemberétől a Pedagógus Vegyeskart is ő vezeti. Ezt a kórust folyamatosan szeretnék bővíteni, mert jelenleg 25 tagja van, nemcsak pedagógusokat fogadnak, hanem bárkit, aki szeret énekelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!