Hétvége

2017.03.03. 18:50

A meglazult fogak megmentője

A felvidéki család 17. gyermekeként született, évtizedekig Svájcban élő és praktizáló, négy éve hazatért prof. dr. Prezmecky Lászlót a meglazult fogak megmentőjeként emlegetik.

Tóth Kata

"Csak ő vállalta a fogam megmentését, a többi fogorvos, akinél jártam, régen kihúzta volna. Nem ismer lehetetlent, persze észszerű körülmények között. Időt szán rám, minden lépését átgondolja. Szakmailag és emberként is bízom benne" - hívta fel rá a figyelmet egyik olvasónk. "Kezet fog a találkozások végén és minden alkalommal Isten áldását adja az egész családunkra. Hihetetlen energiái vannak. Az a hitvallása, hogy ő még betegeket akar ellátni, és ha az már nem megy, akkor jön az oktatás" - írta egy másik. Több forrásból jöttek a hírek az évtizedekig Svájcban élő, négy éve hazatért, Felvidékről származó és most Kőszegen élő magyar implantológusról, szájsebészről, prof. dr. Prezmecky Lászlóról. Ellátogattunk hát hozzá, hogy csodamódszeréről, találmányáról, a fogínysorvadás műtéti úton történő gyógyításáról, egyébiránt rendkívül tevékeny életéről faggassuk.

Az antik dolgozószoba falán feszület és üveglapok alatt díszoklevelek - nagy becsben. Az íróasztalon gondosan lezárt szabadalmak, a polcokon szakkönyvek mindenütt - bennük évtizedek tudományos munkájával. Az ajtóban pedig a sürgő-forgó, csupa mosoly, néhány éve megismert Mártika, a gondoskodó feleség, akinek mindenre van figyelme. A nagycsaládban 17. gyermekként született, 88 éves professzor az érkezésünk után nem sokkal már mutatja is saját készítésű rajzait, 1960-ból származó albumából, amely egy - később megnyert - pályázatra készült. És amelyre utolsóéves fogorvostan-hallgatóként, külön engedéllyel jelentkezett, és amelyet fényképész és fényképezőgép híján, saját maga rajzolt tele.

Prof. dr. Prezmecky László Svájcból hazatért parodontológus és felesége, Venczel Márta a kőszegi rendelőben

Még alig kerül le rólunk a kabát, ő már szóba hozza szenvedélyét, a parodontológiát, a fogágy megbetegedéseivel, a fogínysorvadás megelőzésével és kezelésével foglalkozó szakterületet. Azt a műtéti eljárást, amelyben újat mutatott a világnak, és amelyet 25 éve alkalmaz. Ennek segítségével, állítja, nagy százalékban van lehetőség a már meglazult fogak megtartására az eddig nem kezelhető esetekben is.

Néha elkalandozik, és hosszan magyaráz, részletekbe menően bonyolult sebészeti terápiáról, csontpusztulásról. Arról, hogy még ma is kulcskérdés, hogy a meglazult fogakat meg kell-e tartani vagy eltávolítani és implantátummal pótolni. És hogy az elmúlt évtizedek alatti kutatómunkájának fő célja a fogínysorvadás és a régen beültetett implantátumokat érintő gyulladás gyógyítása, a terápia megújítása volt - ami a meglazult fogak megerősítését, használatra alkalmassá tételét jelentette.

A professzor fogászat iránti elhivatottsága nem kétséges: 1961-ben Budapesten, 11 évvel később a svájci Baselben szerez fogorvosi diplomát. (Közben hat szemesztert elvégez a Műszaki Egyetem épületgépészeti karán.) '76-ban rendelőt nyit Svájcban, több évtizeden keresztül dolgozik együtt egyetemi kutatócsoportokkal szájsebészeti, -higiéniai, parodontológiai és implantológiai területen. Létrehozza saját intézetét, ahol kutatni kezdi a fogágybetegség egyik kezelési technikáját, csontpótló anyag segítségével.

Az 1992-es év különleges: ekkorra dolgozza ki az eljárást a fogínysorvadásban szenvedő betegek fogsorának műtéttel való tartós megszilárdítására. 2011 pedig a szakmai elismerés csúcsát hozza el számára: a Szegeden tartott nemzetközi parodontológiai orvoskongresszuson két betegen is bemutatja a műtétet. Évekkel a kongresszus előtt épületgépészeti és statikai tanulmányaira támaszkodva kutatni kezd. Az eredmény: egy teljesen újszerű implantátum, amit bejelent a svájci szabadalmi hivatalban. A kollégák - és ez büszkeséggel tölti el - szerették volna és szeretnék még most is a találmányát elsajátítani, a saját országukban meghonosítani és oktatni, de Prezmecky László a magyarságnak ajánlja a felfedezést: a fogínysorvadással küszködő betegek javára. Módszerét titkosította az arcüreg műtétjére vonatkozóan, a szabadalmairól, bár meg akarják venni, azt mondja, nem eladók.

Prof. dr. Prezmecky László az amerikai diplomata státuszt igazoló oklevelét és érmét mutatja
Fotók: Unger Tamás

Jótékonykodik is: 2011-ben egy székesfehérvári esetnél, amikor egy 18 éves fiút támadás ér és négy foga gyökerestül kiszakad, ő egyenesen Svájcból utazik haza, hogy a kivert fogakat sokórás műtéttel pótolja, ingyen. Budapesten is tett már felajánlást: egy kerületi önkormányzat képviselő-testületének implantációs fogpótlások elkészítésére. Ott rászoruló kisnyugdíjasokon szeretett volna segíteni.

Míg náluk járunk, Baselből kap meghívást egy konferenciára. És ahogy ül egyenes háttal, fegyelmezetten, egyszer csak feltör belőle a panasz. Kényszeredetten, mert nem kenyere, de a felesége biztatja, mondja bátran: mióta hazajöttek, négy éve nem találják meg azt a csatornát, amelyik "patronálná" a professzort. Hamis szavú, szélhámos befektetőjelöltek okoztak csalódást, amikor a svájcihoz hasonló intézetet akart alapítani. Dr. Prezmecky László pedig jóhiszemű volt. Pedig, és ez nem csak szólam, hanem feltett szándéka: a tudását, szakmai tapasztalatát Magyarországon szeretné a magyar nemzet hasznára fordítani és a fogászati problémákkal küzdő betegek gyógyítására felhasználni. A Magyar Tudományos Akadémiának, semleges emberek kezébe tervezi adni összegyűjtött "tudományát".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!