Hétvége

2017.04.14. 16:35

Szenzáció: Páger Antal Pornóapátiban

Páger Antal az 1930-40-es évek népszerű magyar filmszínésze volt. 1948-ban menekült családjával Buenos Airesbe.

Feiszt György

Emlékirataiban írja: "Nem akartam elmenni, és csak az utolsók között lépem át a határt." 1944 augusztusában feleségével és két leányával költözött Pornóapátiba, gyermekei dadájának családjához. 1944. október 10-én a Vasvármegye adta közre a "hét szenzációját": három napon át (péntek, szombat, vasárnap) a Szombathelyi Városi Színházban Vaszary János "Egy nap a világ" című háborús színművében Páger Antal játssza el legkedvesebb szerepét. Nem tudjuk, hogy az előadásokat megtartották-e, mivel a várost pénteken és szombaton is amerikai bombatámadás érte, vasárnap pedig a Horthy-féle balul sikerült "kiugrási kísérlet" bejelentése után, országos katonai mozgósítás volt.

Ez az épület Pornóapátiban, amelyre az 1950-es években húzták föl az emeletet

A Páger-emlékirat így folytatódik: "Csörgött a telefon az erdészházban. Egy tiszt hívott, hogy kocsit küldenek értem, Szálasi parancsára másnap menjek a királyi várba, ahol párton kívüli értelmiségieknek fog beszélni a hungarizmus céljairól. Egyedül ültem az utolsó sorban. Dohnányi Ernő beteget jelentetett, (...)." A pornóapáti napok "1945 húsvétján értek véget" - írta Páger -, amikor "az oroszok bejöttek a falu egyik végén, mi meg kimentünk a másikon (...); az amerikaiak vettek őrizetbe azután Franciaországban éltünk". Itthon nem felejtették el, sőt garabonciásként fel is bukkant Páger Antal. A Nyugati Kis Újság 1947 júliusában írta: "Egy szentgotthárdi vendéglőben a pincér ismerte fel. Stift jól ismert embercsempész társaságában üldögélt, de a "Jó napot, művész úr!" köszöntés után, a megrendelt ételt meg se várva, elhagyta a helyiséget." Páger valójában csak tíz év múlva tért haza.

Vagy inkább mégis itt lakott Páger Antal? Fotók: Unger Tamás

1957 tavaszán vígszínházi első fellépésén őrjöngő tapsorkán fogadta. Pornóapátiban sem felejtették el. A színész egykori menedékét, a Fő utcában álló uradalmi erdészlakra 1950 után emeletet húztak, a rendszerváltozásig a határőrség használta. Néhány éve a televízió portréfilmjében láthattuk a szobákat, a helybeliek még a templomi padot is megmutatták, ahol a Páger család a vasárnapi miséket hallgatta. A helyi emlékezetben él az a történetváltozat, hogy nem az említett házban, hanem kicsit odébb, Rauch Károly erdész feleségének testvérénél lakott Pornóapátiban Páger Antal. Időzött Pornóapátiban, az biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!