Hétvége

2017.06.30. 18:58

Gróf Almásy László is gyakori vendég volt Répceszentgyörgyön

Répceszentgyörgy nemesi kúriájáról 1631-ben olvashatjuk az első tudósításokat.

Feiszt György

Jelentős átalakítására 1712-ben Szentgyörgyi Horváth Zsigmond alispánsága idején került sor, aki a Rákóczi-szabadságharc idején a fejedelem főhadbiztosa volt. A kastély mai alakját 1783 és 1795 között nyerte el. Az épületen jól látható késő copf stílusjegyek alapján a művészettörténészek feltételezik, hogy ez is a szombathelyi püspöki palotát építő Hefele Menyhért tervei alapján készült. A francia stílusban kialakított parkban egy pálmaház is állt.

A napóleoni háborúk gabonakonjunktúrája idején hatalmas vagyonra szert tett Horváth Zsigmond 1798-ban Balatonfüreden a „savanyú víznél" felépíttette a Horváth-házat, amely a reformkor híres embereinek találkozóhelye lett, és ahol 1825-ben megtartották az első Anna-bált.

Az épületen jól látható késő copf stílusjegyek alapján a művészettörténészek feltételezik, hogy ez is a szombathelyi püspöki palotát építő Hefele Menyhért tervei alapján készült Fotó: Unger Tamás

Ezt követően megvásárolta és kibővítette Niczky Kristófnak a budai Vérmezőn épített nyaralóját, melyet Thiele német utazó 1825-ben az egyik legszebb budai franciakertnek nevezett. A Horváth-kert a Budai Színkör megépülésével a polgárság kedvelt szórakozóhelyévé vált, és a „Legyen a Horváth-kertben Budán" kezdetű operettdal tette halhatatlanná. A Szentgyörgyi Horváth család répceszentgyörgyi kastélyát 1903-ban a szombathelyi püspökség vásárolta meg.

Mikes János megyés püspök 1914-1916 között a Vasvármegyei Vörös Kereszt Egyesület által működtetett 80 ágyas hadikórházát rendeztette be. A háború után a püspöki nyaralóban gyakran megfordult Almásy László, Az angol beteg című Oscar-díjas film által világhíressé tett Afrika-kutató, aki 1922-től a püspök titkári feladatait is ellátta. Mikes püspök nyugállományba vonulása után, 1935-ben ide költözött. 1945-ben a szovjet csapatok a borospince bejáratát felrobbantották. A püspök az izgalmak nyomán kapott szívrohamban hunyt el. A kastély bútorzata megsemmisült, az épületet államosították, 1949 után mezőgazdasági szakiskola, majd a MÁV-nevelőotthon működött benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!