Hétvége

2017.06.02. 17:03

Mesélő házak: A Sibrik família szarvaskendi kastélya

A szarvaskendi Sibrik família Vas vármegye egyik legrégebbi nemesi családja.

Feiszt György

A Csém nemzetség hegyháti birtokának határában fut a Katonák útja. Az eredetileg kereskedelmi célra használt, Székesfehérvárról Vas megyén át Stájerországba vezető út elnevezését Nagy Lajos nápolyi hadjáratai idején kapta, amikor a királyi sereg több menetben a Hegyháton keresztül vonult Itáliába. A Sibrikek 1505-ben II. Ulászló királytól valamennyi birtokukra új oklevelet kaptak. Az adományt 1570-ben I. Ferdinánd király pallosjog adományozásával erősítette meg. A reformáció idején Szarvaskend lakóinak jelentős része az evangélikus vallásra tért át.

Az épületben egészen 2003-ig általános iskola és óvoda működött
Fotó: Szendi Péter

A Sibrik László által épített kastélyt 1630-ban említették első ízben. A régi rezidenciát az alapfalak felhasználásával 1829-ben klasszicista stílusú kastéllyá építették. Az erkélyen ma is látható évszám és az S. E. monogram alapján az építtető Emericus Sibrik volt. Szarvaskendi Sibrik Miklós, a spanyol örökösödési háború kapitánya hazatérése után csatlakozott a kurucokhoz. 1707-től ezredes, II. Rákóczi Ferenc udvarában főasztalnok, majd főudvarmester lett. A lengyel, az angol és a francia emigrációban mindvégig kitartott a fejedelem mellett. Követte Rodostóba is, ahol halála után Rákóczi mellé temették. Hamvai 1906 óta – a fejedelemmel együtt – a kassai dómban nyugosznak. A família anyagi helyzete a 20. század elejére megromlott, ezért Sibrik Kálmán a szarvaskendi birtokok többségét eladta. A családot nagyon megviselte, amikor Sibrik Kamilla 1908-ban szerelmi bánatában egy antik pisztollyal szíven lőtte magát. Apja, Sibrik Kálmán élete utolsó éveit igen szerény körülmények között, teljes visszavonultságban töltötte Szarvaskenden. 1920 után a kastélyt gróf Széchenyi Rezső vásárolta meg. Az épületet már a 19. században összkomfortosították. Vízellátását a parkot átszelő patak vizét kiemelő, lóvontatású szivattyúrendszerrel oldották meg, amelynek nyomai máig felfedezhetők. A második világháború után kisajátított kastélyban 2003-ig általános iskola és óvoda működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!