újévi fogadalmak

2017.12.29. 19:16

Fogadalmakat nem mindenki tesz, de terveik vannak

Vas megyei művészeket, elhivatott szakembereket, közéleti személyiségeket kérdeztünk: Vajon tesznek-e újévi fogadalmat? Terveik vannak bőven.

Vas Népe

Fekete Linda, a szombathelyi WSSZ színésznője főszerepre vágyik

– Sosem teszek fogadalmat, de terveim mindig vannak – halljuk Pallósiné dr. Toldi Mártától, a szombathelyi Zonta Klub elnökétől, a Berzsenyi Dániel Könyvtár volt igazgatójától. – A Zonta klubbeli elnöki mandátumom 2018. májusig szól. Szeretnénk bevezetni és hagyománnyá tenni egy új jótékonysági programot, amit eddig nem gyakoroltunk. Március 10-én rendezzük meg a Rózsa-napot művészek közreműködésével, vacsorával, bállal, a jegybevétellel a Zontát lehet támogatni. Személyesen pedig szeretném folytatni a kistelepülési előadásaimat, mentálhigiénés témákban, ezeket a könyvtár ajánlja. Vannak szépirodalmi alapozású előadásaim iskolások számára, ezeket a Zonta keretében csinálom. Ezt a programomat is szeretném kibővíteni 15-18 éves fiatalok számára, a tiszteletteljes párkapcsolatról, irodalmi idézetekkel. Folytatnám a „fejlesztő biblioterápiát”, szeretném eljuttatni vidéki iskolákba is, a könyvtár támogatásával.

Pallósiné dr. Toldi Mártának jövőre is sok társadalmi vállalása lesz Fotó: Czika László

– Fogadalmakat nem szoktam tenni. Csak arra kérjük a Teremtőt, hogy adjon legalább annyi egészséget, mint idén volt, a többit megoldjuk – mondta érdeklődésünkre Varga Albin, a gencsapáti művelődési központ igazgatója, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője.

Varga Albin reméli, hogy bő termést hoz a jövő esztendő

– Belevágunk egy nagy, 42 hónapos közösségfejlesztő tevékenységbe, pályázatot adunk be az „Identitás és kohézió” jegyében „A házassághoz Ördögkő” címmel. Gencsapátitól Perenyéig tervezünk a helyi és megyei értékekre kulturális programokat, nagy rendezvényeket. Köreink több kerek évfordulóra készülnek az új évben. 1938-ban alakult a Gencsapáti Táncegyüttes, ennek 80. jubileumát ünnepeljük, 1993-ban alakultunk újra, ennek 25. évfordulója lesz. A Legénycéh 1998-ban alakult újjá, ez pont 20 éve történt. Az Ispiláng csoportunk 2003-ban jött létre, vagyis 15 éve. A közösségek komolyan készülnek ezekre a népművészeti jubileumokra és a nagy rendezvényeinkre. Személyesen pedig szeretném 2018-ban végre pótolni a húszéves szőlőmben a hiányokat – és felújítani a pincét. Remélem, jó termés lesz!

– Minden évben teszek fogadalmakat, csak az a baj, hogy január másodikára már meg is szegem őket – mondja nevetve Fekete Linda, a Weöres Sándor Színház színésznője.

Fekete Linda, a szombathelyi WSSZ színésznője főszerepre vágyik

– Akárcsak minden más nő, én is arra vágyom, hogy jövőre kevesebbet mutasson a mérleg. Mindennap rigorózusan mérem a súlyom, és ha akár kicsivel is több az általam elvártnál, böjtölni kezdek. Emiatt természetesen az egyik fogadalmam, hogy jövőre jobban odafigyelek magamra, ami az állandó fellépések és próbák miatt elég nehéz. A másik fogadalmam, mivel viszonylag lusta vagyok, hogy nem fogom halogatni a dolgokat. Amit még fontosnak tartok, hogy jövőre türelmesebb legyek mind magammal, mind másokkal szemben. Sajnos eddig ez sem volt az erősségem. Van egy brazil szokás, amit minden évben tartok, miszerint a Himnusz után tizenkét szem szőlőt kell enni, és minden szem mellé kívánni lehet valamit. Nemcsak magamnak, hanem másoknak is kérek valamit ilyenkor. Jövőre arra is jobban szeretnék figyelni, hogy a jó helyzetekben gondoljak jó dolgokra. Például idén is, amikor „tízmilliószoros” jelentőségű nap volt, egész nap rossz dolgok jártak a fejemben. Azt még mindenképpen megfogadom, hogy jövőre egy nagy főszerepet is kapok végre!

– A most a dátum – reagál Mira Sabo írónő, amikor az újévi fogadalomról kérdezzük: – Nem teszek fogadalmakat, mert véleményem szerint ezeket az emberek nem tartják be – vagy csak rövid ideig képesek megtartani. Azért, mert a Gergely-naptár éppen itt jelzi az év végét, még nem teszek fogadalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy máskor nem szoktam fogadalmakat tenni. Előfordul, hogy szükség van rájuk, hogy megkíméljük magunkat a negatív következményektől. Ergo elmegyek például edzőterembe, mert sok bejglit ettem, de nem megyek el csak azért, mert 2018-ba lépünk, és mert így akarom kezdeni az új évet. Az emberek hajlamosak dátumokhoz kötni az elhatározásaikat, pedig mindig a most a dátum, amikor el akarunk kezdeni valamit.

Mira Sabo írónő szerint: „A most a dátum”

– Minden év végén megfogadom, hogy rendszeresen táplálkozom, „normálisan élek” majd jövő évben, de sosem tudom betartani – mondja Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója. – Ha problémák adódnak, ha gyorsan kell cselekedni, nekem és a kollégáimnak is minden fontosabb, mint az, hogy önmagunkra figyeljünk. A hivatás sok mindent felülír.

Idén számot vetettek az elmúlt öt évükkel. Marietta úgy összegez: igazán szép volt az esztendő. A karitásznál minden a családról, az idősekről, a betegekről szól. Hiszik és vallják: nem halat, hanem hálót kell adniuk. Abban kell segíteniük a családoknak, hogy saját maguk oldják meg az életüket. Ők ehhez minden támogatást megadnak. Hatalmas ajándék, hogy összesen 370 megváltozott munkaképességű embernek adhattak munkát – állítottak talpra – nagy cégek bevonásával az elmúlt években. Nagy álmuk a jövő évre: ha el tudnák indítani Egyházashetye nyolcvanfős intézményét, akkor 450-re tudnák gyarapítani a létszámot. Ami tulajdonképpen 450 családot jelent, hisz a megváltozott munkaképességűek munkába állításával a családok életminősége is napról napra javul.

Tuczainé Régvári Marietta: „Ha problémák adódnak, gyorsan kell cselekedni” Fotók: VN-archív

A gyerekeket említi még Tuczainé Régvári Marietta – családsegítésük fontos része az óvodások, iskolások felügyeletének megoldása, a táboroztatásuk. Nyaranta a gyerektáborukban nyolc héten keresztül adnak szállást, kínálnak programokat kicsiknek, nagyobbaknak. Az igazgató nagy vágya, hogy rengeteg élménnyel dúsított tábort készítsenek elő jövőre. Amint kitavaszodik, ezen kezdenek majd dolgozni, hogy június 15-ére kinyithassa kapuit a megújult tábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!