mesélő házak

2018.01.20. 11:00

Nagy tűzvész volt Vashosszúfaluban

1923 karácsonyán nagy tűzvész volt Vashosszúfaluban.

FEISZT GYÖRGY

Szemben a kocsma. Mi történt itt 1923 karácsonyán? Fotó: Nagy Jácint

Fotó: sdf

Az év végén lefolytatott vizsgálat jegyzőkönyvében rögzített vallomások egybehangzottak abban a tekintetben, hogy az emberek december 25-én háromnegyed kettő tájban egy gyerek kiabálását hallották: a Kardos-kocsmába a tulajdonos ötéves, László nevű fia azzal állított be, hogy a kertben lévő szalmakazal ég. Az ivóból kifutó vendégek az összesereglett falusiakkal együtt nyomban hozzáfogtak az oltáshoz. A gyors beavatkozásnak köszönhetően emberéletben és a lakóházakban nem esett kár, de hat porta körül leégett több gazdasági épület: istállók, pajták, szalma- és szénakazlak.

Szemben a kocsma. Mi történt itt 1923 karácsonyán? Fotó: Nagy Jácint

A hatósági vizsgálat, amelyet a hosszúperesztegi csend-őrőrs végzett, külön figyelmet fordított a tűz keletkezési körülményeinek kiderítésére. A részletes tudakozódás során a Kardos Mátyás nevű nyolcéves fiú elmondta, hogy a kazlat egyik játszótársa gyújtotta fel. Kardos Gyula kocsmáros László nevű fiát a falusi bíró és a kisbírók jelenlétében kérdezték ki. A gyermek aprólékosan elmondta, hogy karácsony napján, az utcán egy gyufásdobozt talált, amelyet kabátja bal zsebébe rejtett; apja őt ebéd után, mivel a kocsmaszobában rendetlenkedett, az utcára zavarta. Társaival ekkor a kertek aljába mentek, ahol a befagyott árok jegén csúszkáltak; innen hazafelé indult, és mivel nagyon fázott, a talált gyufával saját kertjükben tüzet gyújtott. Amikor észrevette, hogy az egyik kazal is lángra kapott, anyjához szaladt, hogy „ég a szalma”.

Az épületekben és az elégett eszközökben keletkezett kárt, a megsemmisült takarmány és a szerszámok összértékét a becslés 49 millió 606 ezer koronában határozta meg. A pusztulás nagyságát talán azzal lehet érzékeltetni, hogy egy pengő – a Magyarországon 1927 januárjában bevezetett új pénz – a hivatalos átváltási kurzus szerint 12 ezer 500 koronát ért. A korabeli kuplé refrénjéből pedig tudhatjuk, hogy „havi kétszáz pengő fixszel az ember könnyen viccelt”, vagyis Vashosszúfaluban néhány óra alatt egy jól kereső ember csaknem négyévi jövedelmével volt egyenértékű a pusztulás. Tűzkár elleni biztosítása ugyanakkor csak három gazdának volt. A vizsgálati jegyzőkönyv ehhez képest azzal a lakonikus mondattal zárul, hogy „mivel szándékos gyújtogatás vagy gondatlanság nem látszik fennforogni, a Statisztikai Hivatal értesíttetett”.

A szomorú 1923-as történet titkait Vashosszúfaluban a Kossuth utca 91-93.-ban álló épület és környéke őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!