hétvége

2018.04.20. 21:58

A domonkos nővérek szolgálata

Bemutatták a Híres szombathelyi nők könyvsorozat 18. kötetét.

Lutor Katalin

Dr. Melega Miklós, a kötet szerzője – a vasi levéltár igazgatója – a bemutatón Fotó: Hornyák Emőke

A legújabb alkotás a Szombathely életében is meghatározó szerepet betöltő domonkos nővérek szolgálatát mutatja be, szerzőként dr. Melega Miklós jegyzi. A sorozat a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelenik meg.

A könyvbemutatóhoz a Szent Norbert-templom kapui nyíltak meg, a rózsaablakokon beszűrődő napsugarak pedig melegséggel töltötték meg a hideg kőfalakat. Aztán keresztet vetett a közönség. Nem mindennap kezdődik így egy könyvbemutató, de ez az alkalom ettől is volt olyan nagyon különleges: az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen.

- Sok éven át nem szabadott írni a domonkos nővérekről, pedig Szombathely számára komoly és megkerülhetetlen szellemi-lelki örökség ez a történet – kezdte köszöntőjét Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Talán közhelybe hajló gondolat, hogy ez az írás hiánypótló, de mégiscsak az.

Dr. Melega Miklós, a kötet szerzője – a vasi levéltár igazgatója – a bemutatón Fotó: Hornyák Emőke

- A nagy háború befejezésének jubileuma van az idén: sokáig ezt az időszakot is a hallgatás jellemezte, akárcsak ennek az apró kötetnek a témáját – tette hozzá Harangozó Bertalan.

- Sokan azt gondolják, hogy az egyházban a férfiak uralkodnak – gondoljunk csak a pápára, a püspökökre és papokra – de a legnagyobb tiszteletet mégis a Szűzanyának adjuk, hiszen ő hajtotta végre a legnagyobb emberi cselekedetet – mondta dr. Székely János megyés püspök. – Krisztus keresztje alatt és a feltámadásnál is asszonyok voltak jelen. Az asszony, hűség. És nem véletlen a név: Anyaszentegyház.

„Még most is hallom a hangodat, az énekedet most is dalolom” – olvasható a könyvben az egykori diákok vallomásai között. A domonkos nővérekkel való találkozások mindenki életében meghatározó szereppel bírtak, a kötetben megszólalók is személyes emlékekből táplálkoztak. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a sorozat ötletgazdájaként méltatta a megjelenést és felhívta a közönség figyelmét, hogy érdemes nyitott szemmel járni, hiszen a könyvsorozat legtöbb szereplőjének már emléktáblája is van a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!