utazás

2018.05.21. 11:30

Párizsban járt a SEK kórusa

Franciaországi koncertkörúton járt az ELTE Savaria Egyetemi Kórus. Mindennek a Szent Márton-év és -kultusz adta az apropóját, valamint egy könyv: a Magyar Napló kiadó gondozásában megjelent Énekek Szent Márton püspök tiszteletére című kötet, amelynek CD-mellékletének elkészítésében közreműködött a kórus.

Lutor Katalin

A körúton tizenegy hallgató vett részt, mondja Falusi Anikó, a zenei intézeti tanszék vezetője. A most képviselt stílus nem is követelt nagyobb kórust, ugyanis régi zenéket énekeltek, sok egyszólamúsággal. Repertoárjukban régi gregorián dallamok, reneszánsz szépségek és barokk különlegességek is előkerültek: misék, középkori énekek, szakrális dallamok. A hallgatók is jól ráéreztek a nehéz darabokra. Valamint egymásra, ugyanis a gregorián dalok megkövetelik az egyenrangú hangzást.

Természetesen olyan dalok is voltak a műsorban, amelyek során az egyéni tehetségek is kibontakozhattak.

A tíznapos utazás alatt öt koncertet adott a kórus. Az előadások közötti időt pedig utazással, valamint városnézéssel töltötték.

Az élmény kicsit el is feledtette az itthoni munkákat. Hiszen egészen más megélni egy szép falucskában a Szent Mártonhoz kötődő hagyományokat.

Az ELTE Savaria Egyetemi Kórus egy francia templomban még koncert előtt Fotó: Mihajliv Renáta

A savariai születésű szentnek amúgy elképesztően nagy kultusza van, amelyben összeérnek a távoli nemzetek. Ráadásul a templomi előadásoknak alapvetően van egy magasztosabb, szakrálisabb hangulatuk – ezek nagyobb katarzist váltanak ki.

A nehéz és egyedi előadást sok felkészülés előzte meg, túllépve az egyetemi tanórák kereteit: részleteket már mutattak be a koncertből a szombathelyi Szent Márton-év sorozatban, viszont teljes egészében még nem adták elő, hiszen a hallgatóknak így is sokat kell bepótolniuk. A tanulás várta őket itthon. Ráadásul többen végeznek is.

Saumurben mindenki ott szeretett volna maradni, meséli a tanárnő. Franciaországban mindenhol templomba botlik az ember, de ez igazán különleges volt. Talán a naplemente és a szép rózsaablakok találkozása adta az áhítattal teli érzést.

Az utazás egyébként nem jöhetett volna létre, ha az egyetem és a város nem áll a kezdeményezés mellé. A hallgatók így gond nélkül készülhettek arra, hogy vigyék a város és a nemzet jó hírét a messzi tájakra, a romantikus és mély hagyományokkal átszőtt francia vidékekre.

Ezek is érdekelhetik