mesélő házak

2018.09.30. 07:00

A napfény vasvári íze

Petschauer Attilát a vívósport magyarországi szerelmeseinek nem kell bemutatni. Azt azonban kevesen tudják, hogy a neves, sőt világhírű sportoló Vas megyei származású. Az életrajzi szálak Vasvárra vezetnek.

Feiszt György

Az egykori vasvári kaszinó Fotó: Feiszt György archívumából

Amszterdam és Los Angeles olimpiai bajnokának tragikus sorsát, ha máshonnan nem, hát Szabó István A napfény íze című remek filmjéből – amelynek főszerepét Ralph Fiennes játssza – százezrek ismerik.

Azt azonban, hogy a többszörös Európa- és világbajnok vívó Vas megyei származású – családja révén Vasvárhoz kötődik –, már bizonyosan sokkal kevesebben tudják. Lássuk a részleteket!

1928 szeptemberében a Vasvári Hírlap rövid mínuszos hírében tudatta olvasóival, hogy „Petschauer Attila, a világhírű magyar kardvívóbajnok, akinek szülői vasvári származásúak, részt vesz a december 9-én, Szombathelyen tartandó vívóakadémián.

A fiatal világbajnok – írja a cikk – minden valószínűség szerint fel fogja használni ezt az alkalmat arra, hogy meglátogassa vasvári rokonait, a Freund és Breiner családokat.”

Az egykori vasvári kaszinó Fotó: Feiszt György archívumából

A Szombathelyi Vívó Klub által a városi Kultúrpalota (ma Savaria Múzeum) nagytermében, a főispán, a polgármester és más notabilitások jelenlétében, a vívósportot népszerűsítő „vívó akadémia” lefolyásáról a megyei lap részletesen beszámoltak.

A tudósító kiemelte, hogy a jelen lévő közönség Petschauernek a szombathelyi klub kiválóságaival tartott bemutatóin „nemcsak az olimpiai híradások, hanem a közvetlen szemlélet útján kaphatott ízelítőt.

A jelenlévők szemtanúi lehettek szédületes gyorsaságának, a tőle megszokott, utolérhetetlenül biztos támadásoknak, parád- riposztoknak és a leheletfinom, alig észrevehető tusoknak.”

Természetesen sor került az előre valószínűsített vasvári látogatásra is, amelynek magánprogramja Petschauer Attila unokatestvérénél, édesapja nővérének fiánál, az ásványolaj- és benzinkereskedéssel foglalkozó Breiner Lászlónál zajlott.

Petschauertől, aki civilben a Est Lapok újságírója volt, a Vasvári Újság egy rövid tudósítást kért. Cikkében az olimpiai bajnok felelevenítette gyermekkori vasvári élményeit. Mindemellett igen nagyra értékelte a vasvári kaszinóban megrendezett hivatalos fogadtatás protokollmentes, baráti hangulatát, amelynek során Hajgató Gyulával, Szita Elemérrel és Molnár Sándorral, egykori játszótársaival kedélyes beszélgetés keretében elevenítették fel hajdani közös kalandjaikat. Ezen az estén találkozott a sportoló Csejtey Lajos vasvári járásorvossal is. A szintén vasi születésű sportembert, az 1924- es párizsi olimpia gerelyvető atlétáját Petschauer mint „a magyar sport egyik büszkeségét” említette a Vasvári Újságban megjelent írásában.

Mondhatnánk: íme a régi szép idők. Az egykori Magyar Királyi Kaszinó, a vasvári polgárok hajdani „mulatóhelye” ma a város központjában alussza álmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!