Helyi zene a helyieknek

2019.05.11. 07:00

Ha kedd, akkor koncert – vasi zenészek a színpadon

Tehetséges fiatal zenészek léptek pódiumra a szombathelyi Szimfónia kávézó Keddi élőzene című sorozatában: Werderits Ivett és Harangozó Marcell „előzenekarként” kaptak bemutatkozási lehetőséget. A fiatalokról a fiatalokkal és a koncert­sorozat egyik szervezőjével, Holdosi Attilával beszélgettünk.

Nemes Judit

Werderits Ivett és Harangozó Marcell a világot jelentő pódiumon

Fotó: Horváth Balázs

– Azt gondolom, mindig fontos volt és lesz is, hogy a fiataloknak esélyt adjunk arra, hogy megmutassák magukat a közönségnek, hiszen Szombathelyen nincs túl sok olyan hely, ahol erre valóban lenne lehetőségük – mondta Holdosi Attila, aki maga is ismert szombathelyi gitáros.

Véleménye szerint szükség van olyan rendezvényekre, amelyek magáról a zenéről szólnak, és nem csak a fellépő zenekarokról.

– A Keddi élőzenét pont azért hét közben rendezzük, mert azokat a vendégeket várjuk elsősorban, akik a zene kedvéért jönnek el, és igényük van minőségi produkciókra. Nem elsősorban a saját ízlésünknek megfelelő műfajokban játszó fellépőket hívunk meg, próbálunk mindig olyan új formációkat bemutatni, amelyeknek ez jó apropó lehet arra, hogy saját magukat is kipróbálják egy kisebb közönség előtt – emelte ki a zenész.

Holdosi Attila hozzátette: nem csak bemutatkozási lehetőség az est a zenekaroknak, visszajelzést is kapnak a közönségtől akár taps, akár személyes vélemény formájában – gyakran előfordul, hogy a résztvevők a fellépés után odamennek az előadóhoz, és elmondják nekik dicsérő szavaikat, észrevételeiket is. Kiemelte a szervező azt is, hogy vasi zenészeket invitálnak a rendezvényekre – részben anyagi okból, részben pedig azért, mert a helyiek a helyiekre is kíváncsiak.

A nemrég szerveződött szombathelyi duóhoz, Werderits Ivetthez és Harangozó Marcellhez például régi ismeretség fűzi Attilát:

– Marci apukájával gyermekkoromban együtt zenéltem. De zeneszerető emberként is figyelemmel kísérem a városban lévő rendezvényeket, eseményeket, könnyűzeneieket és komolyzeneieket egyaránt. Ivett énektanárát ismerve korábban volt egy beszélgetésünk arról, hogy szeretnénk, ha az élőzenés műsorunkban részt venne. Javasoltam akkor neki, keressen egy korban hozzá illő zenészt, aki zongorán vagy gitáron kísérné, hogy ne karaoke formában kelljen előadnia a dalokat – ami nem feltétlenül rossz, csak mégis másfajta minőség, ha minden élőben szólal meg – hangsúlyozta Holdosi Attila.

Werderits Ivett és Harangozó Marcell a világot jelentő pódiumon
Fotó: Horváth Balázs

Megtudtuk azt is, az igazi debütálása a duónak a Herényi Virágúton már megvolt, ám akkor nem teljes koncertanyaggal léptek fel, erre a kávézói esten adódott lehetőségük.

Ivett tizenkilenc esztendős, jelenleg ötödéves tanulója a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumnak, turizmus szakon. Éneket hat éve tanul a Bartók Béla Zeneiskolában, Őriné Kamarásy Henriett növendékeként. Zenekarban korábban még nem, de szólóban már többször megcsillantotta tehetségét.

Marci a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium végzőse, gazdasági informatika osztályba jár. Gitározni édesapjával, Harangozó Gyulával, „Szigyuval” kezdett: hatévesen kapta meg első hangszerét, amivel az alapakkordokat elsajátította, majd ő is a zeneiskolában folytatta tanulmányait.

Marci elárulta, élete első koncertes közreműködése hétéves korában volt, akkor egy dalt adott elő gitáron a közönségnek. Ezt az előadást még háromszáz másik követte, így tizennyolc éves kora ellenére nagy rutinnal lép színpadra.

A stúdiózás sem ismeretlen közeg számára, gyerekként is volt benne része, a napokban pedig bemutatkozó lemeze is elkészült: a korongon nem csak feldolgozások hallhatók elő­adásában, a dalok több mint felét ő maga szerezte. Együtt zenélésük Ivett karácsonyi koncertjén kezdődött, Marci kísérte gitáron, akkor Katona Klári Legyen ünnep című karácsonyi dalát adták elő.

Később egy sportházbeli művészeti fesztiválon is felléptek, majd miután daluk felkerült a világhálóra, megkeresték őket, hogy a Herényi Virágúton is énekeljenek a látogatóknak. Innen már csak egy lépés volt az első koncertjük. Azt ígérték, lesz folytatás: Adele, Pink, Norah Jones és más énekesek-zenekarok feldolgozásait hallgathatjuk majd az előadásukban.

A kávézó a szombathelyi zeneiskola és a Bartók Terem közvetlen szomszédságában pedig igazi meghitt, hangulatos hely a szárnyukat-hangjukat-erejüket próbálgató előadók bemutatkozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!