A múlt pillanatai

2019.07.14. 13:00

Az USA 50 éve indította útnak az Apollo–11 űrhajót

173 éve, 1846-ban megnyílt az első magyarországi vasútvonal Pest és Vác között.

Kelemen Attila

VN

88 éve, 1931-ben Justice For Hungary feliratú repülőgépükkel Endresz György és Magyar Sándor átrepülték az Atlanti-­óceánt. A világon tizenötödikként. Az utat 13 óra 50 perc alatt, átlagosan 250 kilométer/órás átlagsebességgel tették meg, azaz ők jutottak el leg­gyorsabban Amerikából Európába, és ők repültek legtovább kontinens fölött. 1930 elején Lord Rothermere angol sajtómágnás 10 ezer dollárt ajánlott fel annak a magyar pilótának, aki elsőként repül Amerikából Európába. Egy Lockheed-­Sirius repülőgépet vettek: ez a Lindbergh kérésére tervezett kétüléses, egyfedelű alsószárnyas típus 460 lóerős motorjával korának egyik legsikeresebb, hosszú távú repülésre is alkalmas gépe volt.

84 éve, 1935-ben Oklahoma Cityben felállították a világ első parkolóóráját. A találmány Carlton Cole Magee nevéhez fűződik, aki a belvárosi parkolási gondokat oldotta meg ezzel; problémát jelentett ugyanis, hogy a belvárosban dolgozók összevissza parkoltak, és nem hagytak helyet a vásárlóknak és a látogatóknak.

63 éve, 1956-ban térítették el a Budapest–Szombathely repülőjáratot. A légi járat végül a németországi Ingolstadtban ért földet. Ez volt az évszázad legnagyobb és leghíresebb magyar gépeltérítése. Az amerikai titkosszolgálat a landolást követően egyből megjelent a repülőtéren, hogy kihallgassa a politikai menedékjogot kérő magyarokat, a hazakívánkozóknak pedig megszervezze a visszautat.

Fotó: VN

50 éve, 1969-ben elindult az Apollo–11 Cape Kennedyről a Holdra. Fedélzetén Neil Armst­ronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal.

44 éve, 1975-ben útjára indult a Szojuz–19 és az Apollo űrrakéta, hogy összekapcsolódva létrehozzák az első nemzetközi űrállomást. A Szovjet­unióban Föld körüli pályára állították a Szojuz–19 űrhajót, hét óra múlva az Amerikai Egyesült Államok is fellőtte az Apollo űrrakétát.

34 éve, 1985-ben először landolt Ferihegyen Jumbo Jet, vagyis egy Boeing 747-es óriásgép.

19 éve, 2000-ben Budapesten megnyílt a Magyar Vasúttörténeti Park, Közép-Európa legnagyobb interaktív vasúti múzeuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!