Történetének legjobb autói között a W10-es ezüstnyíl

2019.07.07. 07:00

Forma-1 Sennáék utolérhetetlenek

A kritikusok szerint a sportágra nézve szegénységi bizonyítvány a Mercedes idei dominanciája. Hamiltonék mit sem törődve ezzel csaknem átírták a Forma–1 történelemkönyvét. Győzelmi sorozatuk ritkaságszámba ment, ám végül nem sikerült a Senna–Prost-rekordot megdönteni.

Kelemen Attila

A Forma–1 legjobb győzelmi szériáit letudó csapatok

Fotó: Grafika: Kelemen Attila

A győzelmi sorozat és az ez idő alatt begyűjtött trófeák számát nézve Lewis Hamilton és Valtteri Bottas minden idők legsikeresebb párosa közé írta be magát.

A nyolcvanas évek végétől az Alain Prost és Ayrton Senna fémjelezte McLaren-páros az etalon. 1988-ban az első 11 futamon ők ketten bérelték ki a dobogó legfelső fokát. És ha nincs a monzai malőrjük, akkor ezt a sikerszériát akár 16-ra is növelhették volna.

Sokat kellett várni, míg egy adott csapat pilótapárosa valamelyest felnő az ő teljesítményükhöz. 2002-ben a Ferrarit kormányozva Michael Schumachernek és Rubens Barrichellónak sikerült. Ők a kanadai GP-től kezdve az évadzáróig 10 győzelemig jutottak. Ha Coulthard nem tréfálja meg őket Monacóban, akkor 15 diadalból álló sorozatig jutottak volna.

A Forma–1 legjobb győzelmi szériáit letudó csapatok Grafika: Kelemen Attila

Lewis Hamilton és Nico Rosberg 10 győzelemből álló verhetetlensége a 2015-ös szezon utolsó hat futamán kezdődött. Ha a 2016-os spanyol GP-n elkerülték volna a kettős kiesésüket, akkor bizony 21-ig növelhették volna egyedülálló sorozatukat.

Hamilton másodszor jegyzett hasonló periódust, ezúttal Valtteri Bottasszal. Tavaly az utolsó két futamon kezdték írni a maguk kis sikertörténetét, ami végül 10 győzelemig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!