Szép otthon

2019.07.28. 07:00

Kell a kerti pavilon

Ilyenkor nyáron, a jó időben gyakran fantáziálunk terveinkről, milyen jó lenne nyaralni egyet, de egy kerti medence is megtenné. Most olyan ötletet hoztunk, amit kisebb és nagyobb büdzséből is meg lehet valósítani: kerti pavilon építéséhez gyűjtöttünk össze fontos tudnivalókat. Aztán már csak pihenni kell!

Nemes Judit

A nyár örömei. Anno a kastélyok korában is az örömhöz volt közük a kis kerti építményeknek

Fotó: shutterstock

Ha gondolkodtak már azon, milyen kellemes lenne egy nyári szombat vagy vasárnap délutánon kint a kertben fedett mini teraszon ücsörögni, limonádéval és olvasnivalóval a kézben, vagy jókedvűen cseverészni a családtagokkal, akkor bizonyára felvetődött a kerti pavilon építésének ötlete is.

Ezeket a pavilonokat egyrészt készen lehet beszerezni, másrészt szakemberekkel lehet elkészíttetni, harmadrészt, mivel az interneten is rengeteg ötlet található, neki lehet állni a házi kivitelezésnek. Általános szabály szerint: „Kerítés, kerti építmény, tereplépcső, járda és lejtő, háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, valamint zöldségverem építése, építménynek minősülő növénytámasz, növényt felfuttató rács építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bő­vítése építési engedély nélkül végezhető.

A nyár örömei. Anno a kastélyok korában is az örömhöz volt közük a kis kerti építményeknek
Fotó: shutterstock

Helységenként azonban adódhatnak kiegészítések, ezért érdemes az adott település önkormányzatánál is tájékozódni. A költséghatárt is ki kell tűzni, valamint meg kell határozni a pénzügyi keretek adta lehetőségek révén, hogy milyen formájú és mekkora építményt szeretnénk. Az építés előtt be kell szerezni a betont, a faanyagot, a tető fedésére szolgáló anyagot és a szegeket, egyéb rögzítőelemeket. Az alap elkészítésén kívül sarkalatos pont a tartószerkezet elkészítése – ehhez a művelethez nem árt asztalossal dolgozni, vagy a tanácsát kikérni.

Létezik alap nélküli verzió is, ez olcsóbb megoldás: leverhető oszloptalpakat be lehet szerezni. Tetőfedéshez bitumenes zsindely, hullámlemez lehet a megoldás. Nem muszáj az egész vagy akár a fél oldalrészt bevonni fával, ez ízlés kérdése. A családtagok is kivehetik részüket az építésből: míg készül a kerti terasz, a nők megvarrhatják az oda szánt ülőalkalmatosságokhoz a párnák huzatait, a legkisebbek pedig nekiláthatnak papírgirlandok készítésének.

Vidám színek, jó hangulat a kertben
Fotó: Shutterstock

A pavilont, ha a kertben helyezzük el, önálló elemként nagyobb költséggel, valamivel olcsóbb megoldásként a ház falához is illeszthetjük, jóval egyszerűbb szerkezettel, hiszen akár egy paravánként funkcionáló apácarácsot és ideiglenes tetőként egy-

szerű textíliát is kifeszíthetünk.

A pavilonban vagy pavilonszerű építményben bármilyen ülőbútor elhelyezhető: babzsákfotel, sörpad, rattan ülőke vagy raklapból összerakott ülőgarnitúra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!