Augusztusban láthatjuk

2019.07.27. 15:30

Két urat szolgál a Karneválszínház

A Karneválszínháznak köze van a Weöres Sándor Színház megszületéséhez, a Karneválszínház pedig ma már a WSSZ nyári színházaként működik. Így vagy úgy, az idén is a karnevélszínházi előadás kísér minket: bele a 20. Savaria Történelmi Karneválba.

Ölbei Lívia

Elöl: Dunai Júlia, Jordán Tamás, Nagy Cili, Gonda Kata. Hátul: Jámbor Nándor, Balogh János, Bezerédi Zoltán, Mertz Tibor, Orosz Róbert

Fotó: WSSZ/Mészáros Zsolt

A helyszín a régi: a megyeháza udvara, ahol néhány évvel ezelőtt kényszerből táborozott le a nyári társulat. Aztán úgy megkedvelték az udvart – ahol játékba léphet az épület hátsó fertálya, innen nézve akár homlokzata is. A nézőtér mellett bólogató árnyas fa minden évben kiegészíti a díszletet.

Ma már nem érvényes az a karneválszínházi szabály sem, hogy az egyik évben ókori szerző, a másikban középkori szerző darabjából készüljön előadás. Bár a híres-neves Goldoni-vígjáték, A két úr szolgája szinte „határeset” abból a szempontból, hogy a színháztörténet úgy tartja: az Itáliából világhódító útra induló commedia dell’arte éppen a 18. századi mester, Goldoni kezén „lépett szintet”. Nála már nemcsak a keretként szolgáló, típusokat fölskiccelő kanavász, a helyzetek jó kihasználása a fontos, hanem a helyzetekben föltűnő szereplők jelleme is.

Elöl: Dunai Júlia, Jordán Tamás, Nagy Cili, Gonda Kata. Hátul: Jámbor Nándor, Balogh János, Bezerédi Zoltán, Mertz Tibor, Orosz Róbert
Fotók: WSSZ/Mészáros Zsolt

Nem véletlen, hogy Goldoni népszerűsége nem szűnik; a világviszonylatban legnagyobb rendezők repertoárjából sem hiányzik. Például Giorgio Strehler, aki a II. világháború után megalapította Olaszország legelső (!) állandó kőszínházát, szintén rendezett Goldonit (miközben törekvései között az is szerepelt, hogy az egyetlen igazi olasz színházi hagyományon, a commedia dell’arte-n túllépjen).

Szombathely első állandó kőszínházának társulata – plusz két nagyszerű vendég: Bezerédi Zoltán és a Szombathelyen otthonos Mertz Tibor – most szintén Goldonit választotta, Réthly Attila rendezésében.

Goldoni-olvasópróba a Weöres Sándor Színház teraszán. Az asztalfőn Réthly Attila rendező

A két úr szolgája most A főnök meg én meg a főnök címmel születik újjá, Hamvai Kornél fordításában. Íme: ilyen a 21. századi Goldoni-komédia. Truffaldino például „felcsap pizzafutárnak. Az első kiszállítás a tarantói maffia rettegett főnökéhez viszi – és a kapuban karambolozik a közeli város maffiájának rettegett főnökével. Itt végződhetne a történet. De van tovább, mert ez Olaszország. Eljegyzések, álruhák, félresiklott leszámolások, a szálloda szomszéd szobáiban lakó, egymást nem találó szerelmesek… És Truffaldino észvesztve rohan fel-alá, hogy hirtelen támadt két főnöke összes kívánságát teljesítse. Amitől mindenki csak egyre nagyobb bajba kerül”.

Hamvai Kornél egyébként szintén a Karneválszínház révén dolgozott először Szombathelyen: ő írta a 2003-as bűbájos, szellemes Claudius-játékot, amelyet a Ferences-kertben mutattak be, Jordán Tamással a címszerepben.

A visszatérő kedves vendég: Mertz Tibor. Társulati tagként már nem üdvözölhetjük, de örülünk, hogy újra itt van

A Goldoni-széria augusztus 15-én kezdődik a megyeháza udvarán: így menetelünk bele a karneválba, ahol Jordán Tamás lesz a császár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!