Tűzvész rázta meg a falut

2019.07.06. 14:00

Nyőgér legtragikusabb napja volt ez a két világháború között

Bár napjainkban már kevesen emlékeznek rá, de 1935. július 29. Nyőgér község két világháború között élt nemzedéke életének legemlékezetesebb dátuma volt.

Feiszt György

Az egyik 1935-ben helyreállított lakóház Nyőgérben

Fotó: Unger Tamás

Ezen a forró nyári hétfőn Vas megye egyik legtragikusabb katasztrófája pusztított a községben. Ahogy a korabeli tudósító megfogalmazta: „A lüktető élettől elszigetelten élő falu dolgos életét ezen a napon egy borzalmas tűzvész dúlta fel”.

Délelőtt 10 óra tájban Hőbér Kálmán udvarában a betakarított gabona cséplése folyt, amikor a Mészáros Lajos cséplőgépéből kirepülő szikrától Joó Lajos szomszédos udvarban álló szalmakazla lángra kapott. Az erős szél által felszított lángok percek alatt átterjedtek a környező gazdasági épületekre és mire a cséplőmunkások a füstöt észlelték, az utca déli oldalán álló házak zsúptetői is lángra kaptak.

A hatalmas füst- és lángtenger és a fojtó hőség lehetetlen helyzet elé állította a faluból vödrökkel érkező, tüzet oltani igyekvő embereket, mert a mély nyőgéri kutakban a nagy szárazság miatt alig volt víz. A vízhiány a Sárvárról érkező tűzoltók munkáját szinte ellehetetlenítette. Emiatt az egyik motorfecskendőjüket le kellett állítaniuk.

Az egyik 1935-ben helyreállított lakóház Nyőgérben
Fotó: Unger Tamás

A tomboló tüzet a szombathelyi tűzoltóság szervezett egységei, a szomszédos bejcgyertyánosi uradalomból érkező önkéntesekkel megerősítve délután fél háromra tudták megfékezni. A szombathelyi tűzoltók késő estig a helyszínen maradtak, és a parázsló épületek hamvai között járőröztek, nehogy a pusztító tűzvész a mezőlaki esethez hasonlóan újból kitörjön.

A pusztulás mértékét a községi elöljáróság egy hét múltán kiadott jelentéséből ismerhetjük meg. Emberéletben nem esett kár, de a mai Petőfi Sándor utcában leégett 19 ház, 27 istálló, 40 pajta, 94 disznóól, 13 faház, 10 kút, 1500 méternyi kerítés, 1703 métermázsa gabona, 2756 mázsa szalma és 1831 mázsa takarmány, 130 öl tűzifa. Mindezeken túl elpusztult 735 baromfi és 50 sertés, a bútorokban, gazdasági eszközökben, ruhaneműben és élelmiszerben keletkezett kár majdnem 14 ezer pengő volt. A káresemény összege 115 842 pengőt tett ki.

Az érvényes biztosítások révén csak a károk alig felének megtérülésére lehetett számítani. Sárvár járás főszolgabírája ezért indított adománygyűjtést a károsultak javára. A nyőgérie­ket sújtó katasztrófa nagyfokú együttérzést váltott ki. A megye közeli és távolabbi községeiből október végéig pénzben, eszközökben és gabonában folyamatosan érkező, károsultakhoz eljuttatott adományok igyekeztek enyhíteni a rászoruló nyőgériek kárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!