Felelős szülők

2019.07.28. 12:30

Senki nem növi ki magától a gyerekkori gerincferdülést

A gerincferdülés a gerinc rendellenes oldalirányú elhajlása, deformitás, amely leggyakrabban a fiatalok felgyorsuló növekedési életszakaszában alakul ki.

Tóth Kata

Vizsgálat, kezelési terv, egyénre szabott gyakorlatok. Baranyai Leventének Rettegi Anita segít

Fotó: Szendi Péter

Többféle típusa létezik, a funkcionális típushoz tartoznak azok a görbületek, amelyeknél az elhajláshoz nem tartozik torzió (csavarodás), így ez korrigálható. A strukturális gerincferdülésnél oldalirányú görbület alakul ki, amelyet csigolyacsavarodás kísér, és a gerinc normál ívének elsimulása, vagy fokozódása. Rettegi Anita gyógytornász-fizioterapeuta a korai felismerés fontosságáról és a gerincferdülés terápiájáról beszélt.

A gerinc kóros deformálódására, amely érintheti a nyaki, a háti vagy az ágyéki szakaszt, jó eséllyel fény derül a gyermekorvosi, óvodai, iskolai szűrővizsgálatokon, testnevelésórán vagy sportválasztáskor. A korai felismerésben azonban mindennél fontosabb a szülők szerepe: figyelmeztető tünet lehet, ha hátulnézetből oldalirányú S vagy C alakú görbületet veszünk észre gyermekünk gerincén.

Ha a gerinc és a bordák lefutását nézve aszimmetrikus elváltozások látszanak a csípőtövisnél, a csípőlapátok, a lapockacsúcsok, a váll helyzetében, ha a gyermeknek fáj a háta, a térdei, a helyestől eltér a törzs-kar háromszöge, vagy ha a két láb hosszúságában különbség figyelhető meg, vagy a gerincen oldalirányú görbület, púpos, kitüremkedő rész látszik. Tünet lehet az is, ha csökken a fizikai terhelhetősége, hiszen a gyenge hátizomzat kisebb terhelést bír el. Érdemes szakemberhez fordulni, hogy a terápia idejében elkezdődjön. És mérjük gyermekünk testmagasságát és testarányait, javasolja a szakember.

– Senki nem növi ki magától a gerincferdülést. Már óvodáskorban fontos az ellenőrzés, onnantól folyamatosan nyomon kell követni a gyermek állapotát. Jobb elejét venni a későbbi komolyabb panaszoknak, ráadásul tinédzserkorban a funkcionális gerincferdülések esetében legtöbbször tartásjavítással és korrekcióval (például lábhosszemelő talpbetéttel) megoldható a probléma, mondja Rettegi Anita, akinek volt már hatéves gerincferdüléses kis páciense is.

Vizsgálat, kezelési terv, egyénre szabott gyakorlatok. Baranyai Leventének Rettegi Anita segít
Fotó: Szendi Péter

Baranyai Levente most 13 éves, egy éve „dupla görbülettel” került a gyógytornászhoz: a csigolyák zárólemezére állított szög alapján, a röntgenfelvétel tanúsága szerint felső 17 fokos és alsó 10 fokos görbülettel. A jobb térde rendületlenül fájt, és az orvosi vizsgálaton kiszűrték a gerincgörbületet, ezért javasolt nála röntgent az orvos, így került végül Anitához, aki célzott gyógytornával, Schroth-terápiával érte el, hogy ismét egyenletes legyen Levente csigolyáinak terhelése.

A fiúnak kitartó munkával fél év alatt sikerült kiegyenesíteni a gerincét, 3 fokosra javult a görbülete. Levente most falat mászik és íjászkodik. Igaz, az utóbbi sportot „féloldalasnak” mondják, nem javasolt a gerincferdüléssel élőknek, csakúgy, mint a nagy súlyokkal és ütköztetéssel járó sportok, mint a futás vagy az ugrókötelezés, valamint a háti gerinc rendszeres hátrafeszítésével járó sportok, például a szertorna, mondja a gyógytornász, hozzátéve, hogy bár sokan azt gondolják, az úszás is terápia, az valójában sport, ami erősítésre tökéletes.

A gerincferdülés hátterében rendszerint az áll, hogy a gyermek izomerejének növekedése nincs arányban a magasságának növekedésével. A kezelés komplex, függ a betegség típusától, attól, hogy hány évest érint, milyen a beteg általános állapota és a betegség előrehaladása. Ha előrehaladott a gerincferdülés, akkor fűzőviselés, sebészi beavatkozás, és ezek kombinációja is szóba jöhet.

Az egyik leghatékonyabb konzervatív kezelési módszer a Schroth-terápia. Háromdimenziós szemlélet jellemzi az egyénre szabott terápiát, ezzel érik el a gerinc maximális aktív nyújtását, majd speciális légzési technikával a törzset eredeti helyzetébe állítják. A páciens álló és fekvő testhelyzetben végez izomerősítő és nyújtó gyakorlatokat, lehetőleg naponta. Cél a hibás tartás korrekciója, a görbület csökkentése, illetve megállítása a növekedés befejezéséig. A feladatok komoly figyelmet igényelnek, kilencéves kor alatt nem igazán ajánlják, bár megtanítható a terápiából néhány elem.

Kisgyermekkorban, valamint a pubertást megelőző, illetve az azt követő pár évben zajlik a csontosodás, a gerinc még mobilis, könnyebben korrigálható, ilyenkor a leghatékonyabb. – Ha elhanyagoljuk a gyerekkori gerincferdülést, az műtéthez, felnőttkorra porckopáshoz vezethet. Hát-, derék-, térd-, csípő-, váll- és nyakpanaszokat, csípőízületi blokkot okozhat, az extrém görbületek a légzést, a szívműködést is befolyásolhatják, tehát a szervekre gyakorolt hatása sem elhanyagolható – hallottuk Rettegi Anitától.

Hozzátette még: ügyeljünk arra, hogy a gerincferdüléses gyermeket elfogadó környezet vegye körül otthon és az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!