trükközni kell

2019.08.18. 07:00

Így adjuk be a gyógyszert kis kedvencünknek – állatorvos ad tanácsot

Kisállattartóként bizony jó eséllyel találhatjuk magunkat olyan szituá­cióban, hogy kedvencünk megbetegedett, ám nem hajlandó bevenni az orvosságot. Állatorvostól kaptunk tippeket a helyzet megoldására. Voltaképpen kedvenceinkre is igaz a férfiakra használt mondás: a gyomrukon át vezet hozzájuk az út.

Polgár Patrícia

Érdemes minden szem bevételére odafigyelni, hogy a kúra hatásos legyen

Fotó: Shutterstock

Első lépésként próbálkozzunk olyan falatkával, amit nagyon szeret a kisállat. Azonban figyelni kell az allergiáira és az egyéb „külső tényezőkre”. Ha például hasmenéses a kutya, jó, ha nem csípős paprikás tömlős sajttal próbálkozunk, ugyanis így ronthatunk az állapotán – mondta dr. Nagy Csilla állatorvos. Ehelyett ajánlotta négyfázisos módszerét, amit sajttal szokott alkalmazni: első és második alkalommal apró falat sajtot ad a kutyának. Ezekben még nincs gyógyszer. Az csak a harmadik adaggal – a két kisebb darab sajt közé elrejtett tablettával érkezik. Végezetül mindenképp adjunk egy negyedik falatkát a kutyusnak, ezzel tereljük el a figyelmét az orvosságról.

Másik hatásos módszer, ha valamilyen kenhető étellel, például májkrémmel teszünk kísérletet a szer beadására úgy, hogy nagyon apróra összetörjük a tablettát. Azt egy kis mennyiségű krémmel elkeverjük, majd felkenjük a kutya nyelvére. Ügyelni kell rá, hogy ezt ne nagy mennyiséggel tegyük meg, mert ki fogja köpni. Ha vékonyan kenjük be a nyelvét, akkor reflexszerűen le fogja nyelni. Kiköpni nem tudja, mert a krémnek köszönhetően a nyelvéhez tapad a szer.

Érdemes minden szem bevételére odafigyelni, hogy a kúra hatásos legyen
Fotó: Shutterstock

Annak, aki biztosra szeretne menni, a tápba való keverést nem tanácsolja a szakember. Ugyanis abban az esetben, ha az állat meghagyja mondjuk a felét, áttúrhatjuk az egész maradékot azzal a kérdéssel, hogy vajon megette-e a gyógyszert vagy nem. Fontos ügyelni rá, hogy az előírt mennyiséget minden alkalommal bejuttassuk a kutyus szervezetébe, hiszen egy antibiotikumos kezelés folyamán lényeges, hogy minden szemet megkapjon. Ha egy darab is kimarad, az már tudja fokozni a baktériumok ellenállását, illetve a vérszint csökkenését a szervezetében.

Macskák számára előálltak már a gyártók úgynevezett gyógyszerbeadóval. Erre azért volt szükség, mert a cicák a kutyákkal ellentétben, ha van valami a szájukban, nem nyitják, hanem zárják azt, ezáltal megharaphatják a segítő kezet. Az eszközzel a macska száját kinyitva, a torkán a gyógyszert minél hátrébb tolva tudjuk beadni azt – vigyázzunk, hogy ne okozzunk sérülést! A beadót leginkább egy injekciós fecskendőhöz lehet hasonlítani, annyi különbséggel, hogy azon a végén, ahol a tű lenne, egy kis csipeszszerű gyógyszertartó helyezkedik el – ebbe lehet befogatni a gyógyszert. A másik végén pedig dugattyú helyett egy kis pöcök kapott helyet, amelyet megnyomva tudjuk kipöckölni a tablettát az állat szájába.

Szintén él még a gyakorlatban a „klasszikus módszer”: ennek során megfogjuk a szemfogak mögött a felső állkapcsot, ezután lehúzzuk az alsó állkapcsot, a gyógyszert pedig kedvencünk nyelvgyöke mögé nyomjuk. A doktornő szerint nem kell tartani az eljárástól, nem tudjuk vele megfojtani az állatot, ugyanis automatikusan nyelni fog és zárul a gégefedője, megakadályozva azt, hogy a szer a légcsövébe jusson.

– Injekciót kizárólag abban az esetben adhat a gazdi, ha inzulinról van szó – hangsúlyozta dr. Nagy Csilla. Az inzulinbeadásra is kaptunk néhány ötletet: ha olyan a kutyusunk, hogy nem védi nagyon az eleségét, akkor próbálkozhatunk etetéskor a farába bökni a tűt. De az állatorvos egy nyugtalan kutyusnál alkalmazta a következő módszert, amit egy internetes videóból lesett el: bekente a fürdőkádnál a csempét máj­krémmel, míg a kutya azt nyalogatta, észrevétlenül be tudta adni neki az injekciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!