kiállították

2019.08.25. 07:00

Megtalálták az igazi Hófehérke sírkövét

Előkerült az „igazi Hófehérkeként” emlegetett Maria Sophia von Erthal bárónő rég elveszett síremléke, amit a bambergi egyházmegyei múzeumban állítottak ki.

NA

A Grimm testvérek Hófehérkéje 1812-ben jelent meg

Fotó: archív

Az észak-bajorországi Lohr am Main közelében lévő Tauberbischofsheim egyik várában felnőtt és 1796-ban meghalt Sophiáról úgy tartják, hogy a Grimm testvérek róla mintázták Hófehérke alakját. Sophia édesapja, Philipp Christoph von Erthal nemesember volt, aki újraházasodott első felesége halála után.

A lány mostohaanyja híres volt zsarnoki természetéről és arról, hogy saját gyermekeit részesítette előnyben. Lohr az üvegáru- és tükörgyártás egyik központja volt. Sophia apjának pedig a tulajdonában volt a tükörgyár.

A Grimm testvérek Hófehérkéje 1812-ben jelent meg
Fotó: archív

A mesében szerepel egy félelmetes erdő, a Lohr szomszédságában lévő sötét rengeteg hajdanán rablóktól és veszélyes vadállatoktól hemzsegett. Hófehérke a mesében hét dombon át menekül, mire elér a bányában dolgozó törpék lakhelyére; Lohr határában van egy használaton kívüli bánya, amelyhez hét dombon át lehet eljutni. A bányában egykor dolgoztak törpék és/vagy gyerekek is.

A Grimm testvérek Hófehérkéje 1812-ben jelent meg és Walt Disney 1937-es rajzfilmjével vált világhírűvé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!