Mesélő házak

2019.09.14. 17:00

Duzzasztó a nicki Műgát utcában

A nicki „Rába-torokhoz”, ahol az Öreg-Rába és a Kis-Rába medre elválik, már a XVI. században töltést építettek, hogy a malmok működtetéséhez szükséges vízmennyiség a Rába mindkét ágában biztosítva legyen.

Feiszt György

A duzzasztógát a nicki Műgát utcában található

Fotó: Unger Tamás

A vízmegosztást 1801-ben Sopron és Vas vármegye közgyűlése az érintett molnárok javaslatára a Kis- és az Öreg-Rába tekintetében 1/3-2/3 arányban határozta meg. Az 1827-es rendkívüli árvíz azután elmosta a gátat.

A katasztrófa 1925-ben újra megtörtént, amelynek a Rábaszabályozó Társulat által 1904- ben újjáépített gát esett áldozatául. A Rába folyó egész ország közvéleményét is foglalkoztató ügye 1929-ben jutott nyugvópontra, amikor a parlament a III. tc. megalkotásával 1 millió pengőt szavazott meg a duzzasztógát megépítésére. A végrehajtással megbízott Rába-szabályozó Társulat a terveket Josef Pfletschinger bécsi mérnök irodájától rendelte meg. Az 1930–1932 között folyó kivitelezést Széchy Endre építési vállalkozó végezte.

A duzzasztógát a nicki Műgát utcában található
Fotó: Unger Tamás

Az acélszerkezeteket a Győri Magyar Vagon- és Gépgyár, míg a turbinát, a generátort és a hordalékleeresztő zsilipet a Budapesti Ganz Gyár építette. A rácsos acélszerkezetű vázra szerelt, faborítású gát a háború végéig épségben maradt. A második világháború végén, 1945 márciusában a műgát Kenyeri felőli, első oszlopközében levő gyaloghídját a visszavonuló német csapatok a Rábába robbantották. A Rába-hidak újjáépítése az 1947-ben induló 3 éves tervben kiemelt feladatként szerepelt, és a nicki gát a helyreállítást követően az 1960-as évekig ellátta feladatát. Ekkor a nyerges gát elhasználódott fahéjazatát acélborításúra cserélték, amelyen két évtized után kezdtek jelentkezni a tömítési és működtetési problémák.

Az 1982 és 1988 között szakaszosan elvégzett felújítást követően a nicki műgát napjainkig biztosítja a Kis-Rába és a Hanság vízellátását, az öntözés és az erdőgazdálkodás szükségleteit, ezeken túl maradéktalanul teljesíti az ezredfordulón megkövetelt természetvédelmi, ökológiai vízigényeket, valamint az élőhely-rehabilitációk vízpótlását is. A gátat legutóbb 1995–1999 között újították fel. Ekkor az eredeti nyerges gátat tömlős gáttá alakították. A duzzasztóműnél a vízitúrázók részére kikötőhely és csónakkiemelő sója segíti az átkelést. Az elmúlt évtizedekben a Rába partján, a duzzasztómű mellett hétvégi házak épültek, és sokak által látogatott üdülőtelep alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!