Szép otthon

2019.09.08. 07:00

Készítsük fel a télre a medencét!

Elbúcsúzott a nyár – legalábbis most még csak naptárilag, hamarosan azonban egyre hűvösebb lesz az idő, így az bizonyos: fel kell készíteni a hűvösre, a mínuszokra, azaz a télre a medencéket.

Vas Népe

Egyik leginkább szívet fájdító kerti munka a nyár elmúltával a kerti medence vizének és az egész építménynek az előkészítése az előttünk álló egyre hűvösebb időre, idővel pedig a téli csapadék és a kemény mínuszok érkezésére.

Nem szabad elmulasztani ezt a munkát, azért, hogy megóvjuk az időjárás hatásaitól, és hogy a következő nyarakon is élvezhessük a fürdőzést, lubickolást a forró napokon. Megfelelő előkészítéssel a medencetest, a burkolat és a gépház élettartama is hosszabbá válik. A téliesítés még nem sürgető feladat, hiszen 10–15 fok közötti hőmérséklet esetén kell elvégezni, mindenképpen a fagyok beköszönte előtt.

Fontos tudni, hogy a vizet nem szabad leengedni belőle vagy kiszivattyúzni az előkészítési munkák során, hiszen az fogja megvédeni a fagy okozta esetleges károktól. Arra kell továbbá ügyelni, hogy tisztasága a téliesítés előtt ugyanolyan legyen, mint amikor használatban volt a nyáron, tehát meg kell tisztítani, mielőtt befednénk. Nemcsak a vizet, a szűrőberendezést is ki kell takarítani, továbbá a víz kémiai jellemzőit is ellenőrizni kell, hogy megfelelő pH-értékkel rendelkezzen. Emellett a víznek tisztának és áttetszőnek kell lennie.

Meg kell tisztítani a télre a medence vizét
Fotó: Shutterstock

A következő lépésként kicsit le kell engedni a vízmennyiségből, a feszített tükörszint alá nagyjából 10-15 centiméterrel. A fúvókákat be kell zárni, a rekeszekből, például a homokszűrőből is ki kell engedni a vizet. Amint ezekkel a teendőkkel végeztünk, a váltószelep állítása marad hátra: téli állásba kell kapcsolni.

A feladatok sora ezzel azonban még nem ért véget, gondoskodni kell arról is, hogy amíg nem használjuk a medencét, addig se legyen algás, valamint vízkő se üljön ki a medencefalra: téliesítő folyadékot kell beszerezni, majd azt önteni a vízbe.

Ezután a takarás marad hátra: precíz munkára van szükség, hogy a szél el ne tudja mozdítani, a viharok ne tudják megtépázni a következő hónapok alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!