A dagasztástól a kóstolásig

2019.10.19. 07:00

Vadkovásszal sütöttek tegnap kenyeret a kőszegi Jurisics-várban

Rátz Mónika avatott be tíz jelentkezőt tegnap a házi kenyérkészítés rejtelmeibe. Az Orsolya-napi vásár programjaként újdonság, a tudatos étkezést is célozza a ma folytatódó workshop a Jurisics-várban.

Tóth Kata

Kenyérsütés, 20191018, Kőszeg, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A szervezők csak kötényt és dagasztóedényt kértek a résztvevőktől, a többi hozzávalóról – a liszttől a són és a magokon át a mindössze liszt és víz elegyéből készült, saját szabályai szerint működő kovászig – ők gondoskodtak.

Rátz Mónika két éve süt otthon kenyeret: nem volt igazán elégedett a bolti kínálattal, kinevelte hát a saját kovászát, és autodidakta módon, majd egy gasztroműhelyben is tökéletesítette a tudását – a tanultakat szívesen osztotta meg.

 

Kiderült, hogy nem bonyolult, de hosszadalmas a kovászos kenyér elkészítése, ezért három különböző kenyeret már összeállított otthon – ezeket kisütötték, közben a lányok, asszonyok maguk dagasztották, formázták, végül szakajtóba rakták a kenyereket, amelyeket csak ma sütnek ki, mindezt Mónika iránymutatásával.

Kóstolóért ma, holnap a várudvarra menjenek! És ne hagyják ki a natúrpark többi ízét se!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!