A hefelések is kifeküdtek

2019.11.02. 07:00

Szombathelyi középiskola is vállalta a kihívást: több szakma mutatta meg, kivel, mivel dolgozik

Szabályos alakzatban fekszenek a földön mentősök, tűzoltók, rendőrök, mellettük pedig rengeteg általuk használt eszköz, több méter magasságból fotózva – ezekhez hasonló képekbe botlunk bele nap mint nap az interneten. Az egész világon hódít a Tetris-challenge – Vas megyét sem kerülte el a látványos-játékos világjáró őrület.

Nemes Judit

A tanárok is örömmel éltek a lehetőséggel és az alkalommal

Fotó: © Unger Tamás

Az interneten, a közösségi oldalakon, sőt a híroldalakon is gyakran belefutunk a kezdeményezéshez csatlakozó újabb és újabb intézménybe, közösségbe: könnyen érthető, látható formában mutatják be, pontosan milyen felszerelés tartozik hozzájuk – bemutatva a „civileknek” munkájuk apró részleteit: hogy azt jobban megismerhessék a kívülállók. Mindezt látványos formában: fentről fotózva a 90-es évek sikerjátékához, a Tetris építőkockáihoz hasonlóan helyezik el az embereket az eszközökkel.

A dekoratőrök is lelkesen álltak a kihívás elébe: illetve le kellett feküdniük
Fotó: Unger Tamás

A fotó ötlete egyébként nem újdonság: 1978-ben egy Andrew Kromelow nevű gondnok gondolt egyet és kipakolta a szerszámosládáját a jól ismert rendezési elv alapján. Körülbelül húsz évvel ezután vették elő újra az ötletet, akkor egy rendőrautó belsejét rámolták ki Új-Zélandon, idén szeptember elsején pedig elindult az őrület az újabb rendőrautó kipakolással, amit már svájci egyenruhások vittek véghez. Ez utóbbi csavarral jelent meg az interneten: a poszt mellett megszólítottak egy másik szervezetet: kihívták őket, hogy készítsenek hasonló fotókat.

A kihívások aztán pillanatok alatt áthaladtak az országhatárokon és hozzánk, Magyarországra is eljutottak. Vas megye aktívan kivette részét a Tetris-challenge-ből: többek között a kőszegi tűzoltók és a Markusovszky kórház Sürgősségi Ambulanciájának dolgozói mutatták meg felszerelésüket a legapróbb részletekig.

A tanárok is örömmel éltek a lehetőséggel és az alkalommal

A szombathelyi középiskolák közül elsőként a Vas Megyei Szakképzési Centrum Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma vállalta a kihívást: szinte minden, az intézményben oktatott szakma megmutatta milyen felszerelésre van szüksége a munkához, továbbá természetesen az oktatók és a diákok sem hiányoztak a „kelléktárból”. Tóth Csaba, az oktatási intézmény igazgatója elárulta: már korábban felfigyeltek a kezdeményezésre az interneten és az újságokban, ám a döntés, hogy ők is csatlakoznak hozzá, hirtelen született meg – és a megvalósításra sem kellett sokat várni: egyik napról a másikra már a fényképezőgép kamerája alatt feküdtek csempékkel, vágóeszközökkel, kárpittal, vödrökkel és sok más eszközzel.

– Nagy örömmel fogadtuk a kezdeményezést, mivel korábban már láttunk ilyet, nem volt ismeretlen számunkra, tanárok számára sem. A kollégák felvetését igazgatóként azonnal támogattam: jó alkalom volt arra, hogy játékos, ám látványos formában be tudjuk mutatni a képzéseinket olyan oldalról, ahogyan azt a tanulók, a szakmában dolgozók látják és most mások is kézzel fogható ízelítőt kapnak belőle – fogalmazott az intézmény vezetője.

Ezek itt a magasépítő-technikusok kellékei

– Az iskolában építő és faipari szalmákat tanítunk zömében, valamint dekoratőröket is képzünk – ezekből látunk bemutatókat a fotókon: az építőipari szakmák közül most a burkoló, a kőműves, a magasépítő technikus, a faiparos szakmáknál az asztalos és a faipari technikus jelenik meg „kiterítve”. Ezeken kívül pedig a dekoratőr szakmát mutattuk be.

Horváth Boglárka tanárnő a dekoros csapatért felelt, az oktató, valamint a tizedikes lányok mellett helyet kapott számítógép, fólia, vágógép, habvágógép, ecsetek, különböző lyukasztók, festékek, dekor alapanyagok, próbababa, ragasztószalagok, kalapács, henger, rajzállvány, dekor papírok, művészeti könyvek, ragasztópisztoly és egy kötény is.

A kárpitosoknak ezekkel a szerszámokkal kell bánniuk

Meglepetésképpel is készültek: az igazgató úr Soós Lajosné matematika és rajz szakos tanárnő, valamint Mészáros László rendszergazda, matematika-fizika-számítástechnika szakos tanár társaságában az oktatói felszerelések mellett az iskolai adminisztrációhoz szükséges gépek, nyomtatványok vannak a kompozícióban. – A közismereti és a reál tantárgyakhoz kapcsolódó tárgyak, a humán oldalról tankönyvek, lexikonok, szótárak; valamint az iskola adminisztrációs rendszeréhez tartozó bizonyítványok, a pecsétek, az aláíró tollak számítógépek adták a kihívás képi elemét – mondta el az igazgató, aki kollégáival együtt végig mosolyogva, lelkesedéssel állt a feladathoz.

– Nemcsak a diákok, mi is azonnal kaptunk az ötleten: volt, aki a berendezésben, volt, aki az ötletelésben segített, míg más vállalta, hogy a fotóra áll – pontosabban fekszik. Az idősebb tanároknak még hozzá kell szokniuk, hogy ilyen játékos ötletek is előfordulnak és talán nincs vége ennek a folyamatnak: szívesen belevágunk és adjuk magunkat a következő kreatív kihíváshoz – zárta szavait az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!