mesélő házak

2019.12.22. 11:30

A tanító úr öröksége

Amikor Batthyány főesperes 1756-ban Egyházasrádócra látogatott, jelentésében leírta, hogy a plébániai iskola tanítója, Bödör György a fíliákhoz tartozó gyermekeket, köztük a harasztifaluiakat is itt oktatja.

Feiszt György

Fotós: © Szendi Péter

Fotós: © Szendi Péter

Harasztifalu a templomát, majd iskoláját a XVIII–XIX. század fordulóján építette. Első név szerint ismert tanítója Pufsits Ferenc volt, aki 1835-től 1878-ig a kántori feladatokat is

ellátta.

Az ő XX. századi utóda volt Völgyes Ferenc, aki a falu szülötteként Pápán végezte a tanítóképzőt, de ősei lakóhelyére visszatérve 1943-tól közel négy évtizeden át itt dolgozott pedagógusként.

A tanító úr ugyanis nemcsak a kötelező tananyag kis nebulók fejébe plántálásával törődött, de szenvedélyesen kutatta Harasztifalu történetét, szokásait, hiedelmeit, számba vette a paraszti gazdálkodás eszközeit.

Nemcsak saját ismereteire, gyermekéveinek emlékeire támaszkodott, hanem csokorba szedte a hagyományokat, meghallgatta és lejegyezte a régi történeteket, könyvtárakban, levéltárakban kutatta az elmúlt századok helyi különlegességeit. Szorgalmas, de egyúttal nagyon szerény ember volt. Egy vele készült beszélgetésben elmondta, hogy „nem alkotott saját világrendszert, nem magyarázta fölöslegesen a tényeket, érezte, tudta, hogy meddig juthat el lehetőségeivel, csak a puszta tényeket fogalmazta egybe, elkerülve ezzel azt a veszélyt, hogy hamis útra téved”.

A falu főutcáján áll a falusi népfőiskolák archaikus formáit őrző épület Fotó: VN

A tanító úr 1987-ben hunyt el. Írásait és azt a néprajzi anyagot, amelyet tanítványai az ő irányításával az 1970-es évektől házról házra járva gyűjtöttek, a községre hagyta. Az utódok pedig őrzik az örökséget.

A falu főutcáján álló évszázados, a XVIII. századi falusi népiskolák archaikus formáit őrző épület ma már nem gyerekzsivajtól hangos, de a község – átérezve az elmúlt századok öröksége megőrzésének felelősségét – a felújításáról döntött. A határozat arról szólt, hogy az épület ne csak eredeti architektúráját tartsa meg, hanem adjon otthont a „hely szellemének”, és meséljen a

múltról is.

A Völgyes Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény 2002-ben nyitotta meg kapuit. A falu-, az iskola- és az egyháztörténet, valamint a hagyományos paraszti gazdálkodás témái köré csoportosított anyag dr. Nagy Zoltán körmendi muzeológus rendezésében került a közönség elé, és azóta is fogadja rendületlenül látogatóit.

Ha arrafelé visz az utunk, Harasztifaluban, a Fő utca 48. számú háznál jól tesszük, ha kicsit megállunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!