mesél a múlt

2019.12.29. 07:00

Megjelent száznegyvennégy férfi Pinkamindszenten

1933 nyarán az osztrák nácik terrorhulláma söpört végig Ausztrián. Mintegy 140 bombamerényletet követtek el az országban, ezért a pártjukat betiltották.

Feiszt György

Az egykori iskola ma lakóház a Fő utcán

Fotó: Szendi Péter

A hatóságok fokozott szigorral léptek fel a horogkeresztes szervezkedések ellen. 1934. január 11-én a határ mentén fekvő Pinkamindszent község határőrőrsén megjelent száznegyvennégy férfi, valamennyien úti okmányok nélkül. A horogkeresztes sapkát és karszalagot viselő, magukat menekültnek nevezők elmondták, hogy a Rába folyó szabályozási munkálatainak végrehajtására vezényelt „önkéntes munkásosztag” tagjaiként a Strém pataknál Németújvár határában felállított táborból szöktek Magyarországra.

A határőrök Szabó Ernő pinkamindszenti plébános tiltakozása ellenére a menekülteket a községi iskola épületébe kísérték.

A hatóságok figyelmen kívül hagyták, hogy a nagyszámú idegen meg fogja rongálni a nemrég felújított katolikus iskola tantermeit. A kerületi parancsnokság az élelmezés biztosítására két tábori konyhát is szállíttatott Pinkamindszentre, és hogy az esetleges újabb illegális határátlépők őrzése megoldható legyen, erősítésül egy további szakasz határőrt is küldtek a faluba.

A horogkeresztesek eközben petíciót fogalmaztak, amelyben az iránt folyamodtak, hogy húsz főből álló küldöttségük Budapestre utazhasson. A miniszterelnökségen azt kívánták előterjeszteni, hogy őket politikai menekültnek tekintsék, és ennek nyomán sorsuk ne az Ausztriába való visszatoloncolás, hanem egy másik országon keresztül Németországba távozás legyen.

Pinkamindszent az események révén az országos érdeklődés fókuszába került. A falu iskolájához naponta érkeztek a tudósítók, és ha az épületbe nem engedték be őket, akkor a történtekről a helyi lakosoktól érdeklődtek.

Az egykori iskola ma lakóház a Fő utcán
Fotó: Szendi Péter

Az így megszerzett és közölt információk szerint a menekülő osztrák nemzetiszocialisták tehergépkocsival magukkal hozták teljes felszerelésüket. Időközben húsz fő önként visszatért Ausztriába, heten pedig útlevéllel hagyták el a rögtönzött pinkamindszenti internálótábort.

Az osztrák kormány diplomáciai úton kérte a magyar külügyminisztériumot, hogy a szökevény horogkereszteseket a nyugati határszéltől minél távolabb helyezzék el. Ezt a kérést teljesítve száztizenhét főt – erős őrizet mellett – vonattal Körmendről Szombathelyig, majd onnan a fővároson át Gyulára vittek, ahol a még lakatlan szeretetházban helyezték el őket.

Pinkamindszenten pedig hat nap kényszerszünet után indulhatott újra a tanítás. A hajdani iskolaépület ma lakóházzá alakítva emlékezik a nyolcvanhét éve történtekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!