Felelős szülők

2019.12.08. 15:30

Tapasztalati tanulás: cél a személyiség fejlődése

Hogyan működik a tapasztalati tanulás? Ezt tette világossá életből vett példákon keresztül Szabolcs Gergely, a Vasi Élménypedagógiai Műhely trénere az Erzsébet Ifjúsági Alap Szombathelyi Közösségi Terében rendezett találkozón.

Tóth Kata

Két tréner: Pál Laura, Szabolcs Gergely – és az emberi ördöglakat feltörése

Fotó: Unger Tamás

A módszer nem csak pedagógusoknak hasznos, nem csak iskolai közegben alkalmazható.

Cselekvési módszer az élménypedagógia: mintaszerű tanulási folyamatok segítségével a résztvevőket fizikai, lelki és szociális kihívások elé állítják, ezzel támogatva személyiségfejlődésüket és képessé téve őket saját életük felelős vezetésére – így szól Werner Michl német professzor definíciója. Tanár, módszertant tanító pedagógus, egyetemi hallgató, tréner és gyermekvédelemben dolgozó szakember is részt vett a találkozón, amely az élménypedagógia (tapasztalati tanulás) mesterséges és természetes kihívásait boncolgatta. A hegyháti nyári táborokban gyerekcsoportokkal szerzett élményeik és azok tanulságai adták a beszélgetés alapját.

Konszenzus született arról, hogy a mesterséges kihívások – játékok, gyakorlatok – a tér és az idő szempontjait nézve, a csoportot ismerve rugalmasabban kezelhetőek, bárhol, bármikor elővehetők. A természetes kihívások időben és térben is kiterjedtebbek, esetlegesebbek, az eredményük személyes motivációt szül.

Két tréner: Pál Laura, Szabolcs Gergely – és az emberi ördöglakat feltörése
Fotó: Unger Tamás

Az elhangzottakból tanulhat bárki, aki tudatosan akar egy csoportnak kihívást adni, legyen szó iskolai, munkahelyi teamről vagy olyanokról, akik csapatsportot űznek. És hogy mi a pozitív hozadék? Ha egy osztályközösség fejlődik, könnyebben halad a tanár a tananyaggal.

Egy munkahelyi környezetben, ha a módszerrel javul a kommunikáció, megelőzhetők a konfliktusok. A sportolók között kialakul a bizalom és a kohézió a pályán kívül is, így hatékonyabb lesz a játék. Szabolcs Gergely bejelentette: tavasszal először szervez nyugat-magyarországi élménypedagógiai konferenciát a Pedagógia Plusz közösen az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központtal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!