múltidéző

2020.01.18. 07:00

Katolikus templom épült Répcelakon

Áll már a Szent István tiszteletére szentelendő templom tornya Répcelakon, s csupán a zord időjárás hátráltatja az építkezés további munkálatait – kezdte a híradást a Vas Népe újságírója húsz évvel ezelőtt.

Vas Népe

A település centrumában épült a nyolcszög alapú katolikus templom

Fotó: VN-archív

A krónika szerint a többségében evangélikusok lakta településen már a XII. században éltek katolikusok, templomuk mégsem épült az évszázadok során. 1999 áprilisában azonban lerakták az Isten házának alapkövét az önkormányzat adományozta parcellán, s 2000 augusztusára már templomszentelést terveztek.

A répcelaki katolikus hívek történelmi tettre szánták el magukat, amikor elhatározták, hogy az ezredfordulóra felépítik a templomukat. Az álom beteljesedni látszott, hiszen jól haladtak a munkálatokkal, még ha a kemény tél miatt kis időre fel is kellett függeszteni az építkezést. A tornyot fölhúzták, már csak a lefedése volt hátra, elkészült a belső karzat, és befejeződtek a teljes falazási munkák. Az építők nagyon várták az enyhülést, hogy a belső kupolának is megadhassák a végleges formáját, és a süveg is a torony tetejére kerülhessen.

A település centrumában épült a nyolcszög alapú katolikus templom
Fotó: VN-archív

 

Áprilisra tervezték a helyére emelni és felszentelni a templom két harangját: az őrbottyáni harangöntő mester húsvétra készítette el a 425 kilogrammos nagyharangot és a 165 kilogrammos kisharangot. A padok kivételével a többi belső berendezés is a helyére került tavasszal. Az Isten hajlékának végleges befejezését és felszentelését augusztus 20-ára tervezték. A kitűzött határidő tartása persze attól is függött, hogy sikerül-e állami pénzhez jutniuk a répcelakiaknak. A pályázatukat már benyújtották a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához, ahonnét biztatást kaptak, hogy a tárca tavasszal anyagilag is támogatja a törekvésüket.

A 2000 januárjáig elvégzett munkákért járó összegeket maradéktalanul kifizette a kivitelezőknek a beruházást indító Szent István Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!