Iskola a határon

2020.03.01. 10:00

A néma gyerek szava

Vannak alapmondatok, alapművek, amelyek – voltaképpen észrevétlenül – meghatározzák az ember életét. Ezek közé tartozik Ottlik Géza (kőszegi) regénye, az Iskola a határon is.

Ölbei Lívia

Ottlik Géza kőszegi iskolája: végigsétálhatunk ugyanazon a főallén

Fotó: Unger Tamás

„Jóformán minden szavam hamis és pontatlan lesz, alighogy kimondom.” Ez az Ottlik-mondat, vagyis Bébé-mondat, elbeszélői mondat az Iskola a határon bevezető fejezetéből (Az elbeszélés nehézségei) való. Olyan mondat, amelynek beláthatatlan következményei vannak. Folytonos pontosításra, folytonos kérdezésre ösztönöz.

Azt a biztonságérzetet relativizálja, amely (ugyanebben a fejezetben) Szeredy Dani történetmesélését jellemzi: „Szeredy Dani elmesélte, hogyan is történt, s a zűrzavarból egyszerre rend támadt, a dolgok formát kaptak, s az élet érthetetlensége érthetővé vált.” A nagy trükk pedig abban áll, hogy az Ottlik-regény, az Ottlik-regény elbeszélője, elbeszélői a mélységes bizonytalanság tudatában, a bizonytalanság ellenére képesek úgy elmesélni a történetet, hogy rendet teremtenek a zűrzavarban. Sőt: Ottlik talán legnagyobb varázslata, hogy regényét végső soron a „nyugalom biztos hajósúlya” tartja egyensúlyban (Esterházy: az Ottlik-mondat ing).

 

Nem mellékesen nekünk itt, Vas megyében, Kőszegen még az is megadatik, hogy végigsétáljunk azon a főallén, amelyen egykor a katonai alreál kisdiákja, Ottlik Géza végigsétált: a konkrét város és a konkrét iskola topográfiája beköltözött a regénybe, és viszont. A belvárosi Sgraffitós ház homlokán pedig felújított ragyogásában olvasható Szent Pál intése: „Non est volentis, neque currentis, sed miserentis dei.” Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené. „Egy régi ház felirata volt ez a határszéli kisvárosban, ahol ezerkilencszázhuszonhárom őszén hetedmagammal felvettek a katonai alreáliskola második évfolyamába.” És már el is kezdődött a regény (az a három év, ami nem telik el): Ottliké, Bébéé, Medvéé, Júliáé; a miénk.

Az Ottlik-regényre a vasi értéktárbizottság legutóbbi ülésén ráütötte a Vas megyei érték pecsétjét: az Iskola a határon, a magyar irodalom csúcsteljesítménye az indoklás szerint iskolatörténeti okokból kapott helyet a vasi értéktárban. Most már ennek tudatában sétálhatunk végig a főallén, ahol oltalmazón összehajolnak a fejünk fölött a fák. Tulp tanár anatómiáját talán már nem találjuk meg a lépcsőfordulóban (a regényben annál inkább jelen van a nevezetes kép). Mint Medve Gábor kétségbeesett vágyakozása: hogy a néma gyereknek is értsük a szavát. A néma gyerek szava – ez maga az Ottlik-regény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!