Emlékezzünk

2020.05.03. 07:00

Influenza miatt zárták be a bögöti iskolát

1935. március 12én Burzsák László körorvos a sárvári járás főszolgabírójának címzett jelentésében leírta, hogy a bögöti római katolikus elemi népiskolában 16, 7-11 éves korú fertőző influenzást és további 26, betegségből lábadozó gyermeket talált.

Feiszt György

1935-ben a bögöti iskolában tanulók hetven százalékát érintette a járvány

Fotó: Feiszt György

Mivel ez a tanulók 70 százaléka volt, az iskola 10 napra történő bezárásának elrendelését kérte. A járási hatóság a következő napokban ugyanezen okból a felsőpatyi, az ikervári, a csényei, majd március 30-án a sárvári elemi iskolák bezárását is elrendelte. Az óvintézkedések meghozatala nem volt előzmények nélküli. Másfél évtizeddel az influenza „A” típusának legelső magyarországi megjelenése, a köznyelvben csak spanyolnátha néven emlegetett járvány pusztítása után, a betegség felbukkanása nem véletlenül váltotta ki az emberek rettegését.

1935-ben a bögöti iskolában tanulók hetven százalékát érintette a járvány
Fotó: Feiszt György

Az influenza lefolyása rendkívül gyorsan ment végbe, és az antibiotikumok nélküli világban a megbetegedettek többsége elhalálozott. Az áldozatok jelentős része a gyermekek köréből került ki, de a középkorú férfiak, az idősebbek és a valamilyen más jellegű betegségben már szenvedők körében is jelentős számban pusztított. Az első világháború idején jelentkező betegséget kezdetben egyszerű tüdőgyulladásként diagnosztizálták, de az Egyesült Államokban 1918. márciusától drasztikusan megszaporodó áldozatok nyomán világjárványként került be a történelembe. Az influenzavírus az Atlanti-óceánon átküldött világháborús amerikai hadtestekkel jutott el Európába, és pusztítását a frontok lövészárkaiban a hiányos táplálkozástól legyengült katonák között kezdte, majd Hispánia polgári lakossága körében jelent meg. Magyarországon az első „spanyolnátha” megbetegedések 1918 nyár elején, Szombathelyen júliustól jelentkeztek.

Másfél évtizeddel előtte jelent meg a spanyolnátha

A sárvári járás anyakönyveiben 1919. márciusáig a járvány 189 áldozatának nevét rögzítették. A bejegyzésekben a halál okát ”spanyol betegségnek, vagy spanyol influenzának” írták. Bögöt községben a jelzett időben 13 ilyen adat olvasható, ami az illetékes pecöli körjegyzőség falvaiban bekövetkezett összes halálesetek 25 százalékát tette ki. A „spanyol”-ban elhalálozottak több mint 50 százaléka iskoláskorú gyermek volt. 1935-ben a körzeti orvos prevenciós intézkedése eredményesnek bizonyult, Bögötön iskoláskorú gyermek nem halt meg, s a sárvári kórházban is csak egyetlen influenzás halálesetet regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!