II. János Pál élete bélyegeken

2020.05.10. 13:00

Steindl Rezső gyűjteményéből albumot szerkeszt a Szülőföld Kiadó

Album készül Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából a Szülőföld Könyvkiadónál Steindl Rezső bélyeggyűjteményéből, amelyben exkluzív borítékok és képeslapok is találhatók.

Merklin Tímea

Steindl Rezső gyerekkora óta gyűjt bélyeget, már az édesapja is gyűjtő volt. Drága szenvedély, ő is sokat költött rá. Most már kizárólag tematikusan bővül a gyűjtemény

Fotó: Cseh Gábor

Gyerekkora óta gyűjti a bélyegeket a hetvenegy éves Steindl Rezső, már az édesapja is gyűjtő volt. Drága hobbi, sokat költött rá. 2011 óta magyar újdonságot nem vesz, de annak még be kell kerülnie a gyűjteményébe, amit idén kiadnak a pápa 100. születésnapja alkalmából.

Steindl Rezső huszonkilenc évet dolgozott a tűzoltóságon, ezért ez az egyik fő témája. Ezek a sorozatai is sokszor voltak kiállítva a jubileumok alkalmával, több helyen az országban. Idén százötven éves a magyar állami tűzoltóság, június elején Pápán lett volna tárlat az évforduló alkalmából, de a jelenlegi járványveszélyre tekintettel elmarad, majd októberben lesz kiállítás Budapesten.

A hatalmas bélyeg- és borítékgyűjteményben a pápa élete egy motívum, ez a másik kutatott fő témája; a harmadik pedig Szent Márton, ebben a gyűjteményrészben a világ minden Márton-bélyege benne van.

Steindl Rezső gyerekkora óta gyűjt bélyeget, már az édesapja is gyűjtő volt. Drága szenvedély, ő is sokat költött rá. Most már kizárólag tematikusan bővül a gyűjtemény
Fotók: Cseh Gábor

– Szent II. János Pál pápa 2005-ben bekövetkezett halála után gondoltam, hogy össze kellene állítani az életét a bélyegekből. Az utóbbi tizenöt évben állt össze a kilenc dossziéra való anyag, amiben 468 A4-es lap található. Sok szép darabot úgy tudtam beszerezni, hogy amikor a szombathelyi egyházmegyéből utaztak ki Rómába, megkértem egy papot, hogy hozzon; így jutottam például két extra borítékhoz: az egyiken a pápa halálának, a másikon a temetésének a dátuma van a pecséten, amit a Vatikánban bélyegeztek – meséli a gyűjtő, akinek más gyűjtők is gyűjtenek. Az egyik legjobb cseretársát, egy lengyel tengerészt, akit egyébként sosem látott, csak leveleznek, dr. Gyürki László plébános ajánlotta. Ez a kapcsolat az egyik legintenzívebb, a tengerész is vallásos motívumokat gyűjt, és minden érdekesség kell neki Magyarországról.

Steindl Rezső birtokában több ritkaság van: például extra borítékok

Nézegetjük az albumokat, az egyikben a pápa élete, a gyerekkorától kezdve. Látjuk a szülői házat Wadowicében, ahol 1920. május 18-án született; egy kedves családi fotón az édesapja, Karol Wojtyła nyugalmazott katonatiszt és szabó ölében ül a kis Karol, mellette édesanyja, Emilia Kaczorowka tanárnő. Volt egy fiútestvére is, de ő nincs rajta a képen. Karol Jozef Wojtyłát 1946-ban szentelték pappá, 1948-ban lett a teológia doktora, 1964-ben Krakkó érseke, 1967-ben bíboros. 1978. október 16-án választották pápává, a II. János Pál nevet vette fel. Pápasága alatt 104 látogatást tett 204 országban. Több mint ezer audienciát tartott állam- és kormányfőkkel.

A látogatásokról a Vatikán és a fogadó ország is megemlékezett az alkalomra kiadott bélyegekkel és borítékokkal. Így láthatjuk a pápát a különböző országok kultúrájában, sok szép népviseletet magára vett; Brazíliában például tollakkal a fején fog kezet a sötét bőrű vezetővel, amint egy képeslap mutatja.

A gyűjtemény albumokba rendezve várja, hogy könyv formájában is eljusson a közönséghez: a tárlatnyitók közönsége is ezt akarta
Fotó: Cseh Gábor

A pápa ellen 1981. május 13-án követett el merényletet egy török terrorista a vatikáni Szent Péter téren; négy lövéssel találta el, amelyek sok vérveszteséget okoztak. II. János Pál sokat betegeskedett, de összesen huszonhét évig vezette a keresztény egyházat. 2004 márciusában vette át a harmadik leghosszabb ideje regnáló pápa címét. 2005. április 2-án hunyt el hosszú szenvedés után, a Szent Péter-bazilika altemplomában temették el április 8-án.

A rendszerváltás után, 1991-ben és 1996-ban tett apostoli látogatást Magyarországon. Szombathelyi látogatását is egy külön dosszié foglalja össze Steindl Rezső gyűjteményében.

Most májusban lett volna az anyag kiállítva a Szily János Látogatóközpontban, de az a bemutató a járvány miatt nem tud megvalósulni. Ehelyett a Szülőföld Könyvkiadó dolgozik azon, hogy könyv formájában legyen a gyűjtemény hozzáférhető. Az eddigi kiállítási helyeken körbeadott vendégkönyvébe már többen beírták, hogy jó lenne kötetbe gyűjtve is látni a bélyegeket, borítékokat, lapokat, hát most ez a kívánság megvalósul. A vendégkönyv bejegyzései között egyházfiak gondolatai is megtalálhatók. Érdekesség, hogy dr. Székely János jelenlegi megyés püspök 2009-ben a Martineum Felnőttképző Akadémián nyitotta meg Steindl Rezső kiállítását, akkor még esztergomi segédpüspökként.

A vendégkönyv legszebb bejegyzését egy kőszegi kiállításon írta egy magánember: „II. János Pál mindig lángra gyújtja a szívemet. Köszönöm, hogy újra melegedhettem.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!