mesélő házak

2020.10.24. 07:00

A Horvátlövői 56-os tragédia

Az 1956. október 23-án kitört forradalom fegyveres harcaiban országosan majdnem 2700 ember halt meg, akiknek a fele 30 éven aluli személy volt. A halálos áldozatok csaknem 80 százaléka Budapesten vesztette életét.

Feiszt György

A 48-as utca 52/a-ban, a templom közelében már nincs meg az a régi ház Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A forradalom napjaiban Vas megye a béke szigetének volt tekinthető, hiszen a megye városaiban és falvaiban utcai harcok egyáltalán nem voltak, és a november 4-én bekövetkező szovjet intervenció kezdetéig a történeti kutatás napjainkig három polgári személy fegyver okozta halálesetét tudta felderíteni.

A Kádár-korszak propagandájával ellentétben az 1956-os forradalom spontán módon tört ki, anélkül, hogy azt bárki előre eltervezte vagy megszervezte volna. A megtorlás időszakának büntetőperes irataiból sztereotípiaként rajzolódnak ki a községekben bekövetkezett

események.

Az emberek a budapesti harcokról értesülve önszerveződő módon vonultak a helyi községháza vagy az iskola elé, ott elénekelték a Himnuszt, valaki elszavalta a Talpra magyart Petőfitől, az épületről levették az életüket megnyomorító Rákosi-rendszer címerét. Az azt követő napokban került sor az általuk ismert, közbizalmat élvező személyekből az életük ügyeit intéző forradalmi bizottság megválasztására.

A 48-as utca 52/a-ban, a templom közelében már nincs meg az a régi ház Fotó: Unger Tamás

A deviancia vagy rendbontás kimerült a begyűjtési, esetenként a káderiratok égetésében, de az emberek józanságát mindennél jobban mutatja, hogy Vas megyében tettlegességre vagy fegyverhasználatra sehol sem került sor. Közrejátszhatott ebben az is, hogy miután a városok forradalmi mozgalmai a vidéket csak többnapos késéssel érték el, a falvakban a súlyosan kompromittálódott funkcionáriusoknak volt idejük az önkéntes illegalitásba vonulásra.

Ezzel ellentétes, véres incidensbe torkolló eset október 29-én, hétfőn Horvátlövő községben fordult elő. A tanácsházán ülésező forradalmi bizottság a megválasztását követően döntést hozott arról, hogy a kommunistáknál lévő lőfegyvereket be kell gyűjteni. Hábetler Ignác 19 éves helyi születésű és illetőségű földműves, valamint Veszelics Richárd szintén helybeli 24 éves gépkocsirakodó elindult, hogy a község párttitkárától Veszelics apjának az 1950-es években elkobzott vadászfegyverét visszaszerezze.

A párttitkár lakóházához érkező fiatalokat Sárközi Bernát csőre töltött fegyverrel várta, és Veszelicset a tornácon, majd az ő védelmére kelő Hábetlert a lakás bejáratánál több lövéssel szabályosan kivégezte.

A két tragikus sorsú fiatalt másnap temették. Sárközit november 1-jén letartóztatták, de tettét a forradalom utáni vizsgálat önvédelemnek minősítette, és nem indult ellene büntetőeljárás. A háznak már csak a helye van meg Horvátlövőn, a templom közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!