Évtizedek óta ismerték egymást

2020.12.05. 20:00

Balázs Fecó halálával Kovács Ferenc sitkei kastélyfogadós a barátját gyászolja

Évtizedek óta ismerték egymást, 36 éves már a sitkei történet, ami a kápolna megmentéséért zajlik. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zeneszerző, Balázs Fecó halálával Kovács Ferenc sitkei kastély­fogadós a barátját gyászolja.

Tóth Kata

Fotó: Benkő Sándor

1983-ban kezdődött minden. Balázs Fecó a Korál együttessel Sárváron koncertezett, szállásszűke miatt jutott el Kovács Ferenc sitkei fogadójába. Útközben gyönyörű, de romos kápolnát láttak, a vacsora mellett szó szót követett, a tévében egy hasonló kezdeményezést látva jött az ötlet, fogjanak össze, és mentsék meg a kápolnát. Az első koncertnek az akkor még romos épület adott helyet: Fecó Bach-, Vivaldi- és Liszt-műveket játszott szintetizátoron.

E klasszikusok átiratai szerepelnek a Szerelmi álmok és a Best of Bach lemezein, s kizárólag Sitkén játszotta őket Herrer Pál és Lippényi Gábor közreműködésével. Az elő­adás sikere lendületet adott a folytatáshoz. Balogh József költő-tanár, a Lord szövegírója segített megszervezni az együttes Ausztriában kiadott első lemezének bemutatóját a kastélyban. Kozma Gábor újságíró szervezte meg az első rockkoncert-megbeszélést a há­rom Ferenccel: Vida Ferenccel, a Lord azóta elhunyt vezetőjével, Balázs Fecóval és Kovács Ferenccel.

Kovács Ferenc pénteken a sitkei kápolnánál, amelynek teljes rekonstrukciója még folyamatban van
Fotó: Benkő Sándor

1986-ban volt az első kápolnakoncert, amelyhez az évek alatt egyre többen csatlakoztak, köztük a Koltay fivérek, Deák-Bill Gyula, a Kormorán, az Ossian. 1988-ban megalakult a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület, amelynek Fecó lett az elnöke, szívműtétje után pedig örökös tiszteletbeli elnöke. Az 1988-ban tartott koncert után nagyszabású terveket szőttek az István, a király sitkei bemutatójáról, ami 1989-ben megvalósult. A kilencvenes évek elején a rockzenekarokat rockszínházi előadások követték a sitkei színpadon.

Azóta is egyedi a sitkei fesztivál: évről évre a magyar rock ünnepe, amit a falu is támogat. Bevételéből rendben tartják és tovább újítják a csonka tornyú kápolnát, amelyről ki más, Balázs Fecó jut először az eszünkbe. A zenész, az énekes, az ember életútjának szimbólumává lett a kissitkei kálváriakápolna.

– Fecó az életem fontos része – nagyon fáj, hogy elment. A baj itt csapkod körülöttünk, most érezzük igazán, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a mindenségnek. Ő egyébként tökéletesen megénekelte a saját halálát az első szívinfarktusa után kiadott lemezén. Horváth Attila írta a dal szövegét: „Egy angyal szólt, hogy ennyi volt, s nem várt a világ határán, és gyengéden karjába zárt. Egy perc sem volt, s egy hűvös csókkal elragadott. Kértem őt, de búcsúzni sem hagyott” – idézi Kovács Ferenc, és mondja: így halt meg, tényleg.

Benkő László és Balázs Fecó. Sitke, 1988
Fotó: VN-archív/BS

– November 16-án, hétfőn beszéltem vele utoljára, másnap már nem vette fel a telefont. Még korábban azt jövendölte, ha kórházba kerül, őt elviszi a betegség. Tavasszal elszigetelte magát a világtól, ki sem mozdult. Most ősszel került kórházba, és sajnos igaza lett.

Ők ketten hónapokkal ezelőtt találkoztak utoljára személyesen, de tartották a kapcsolatot, segítették egymást. Erről Hofi Géza jut Kovács Ferenc eszébe: „A barát olyan, mint az esőkabát. Amikor nincs szükség rá, csendesen meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen ott van.”

– Fecó folyamatosan kérdezett a kápolnáról. Tudta, hogy folyamatban van a teljes körű rekonstrukció. Múlt héten fejeződött be a tornyok és a tető felújítása. Én is pontosan tudtam, hogyan áll az új lemezével. Készültünk a november 29-i hagyományos katolikus templomi adventi hangversenyre, amelyen megismételték volna a nyolcvanas évekbeli előadást: Liszt Szerelmi álmok zongoraciklusát adták volna elő Lippényi Gáborral és Herrer Pállal. Ehelyett a halálával újabb – és egyre több – keresztet cipelünk a szívünkben. A szomorúságokat rakja egymásra ez az esztendő: az adventi hangversenyeken két alkalommal fellépett Mérei Tamás csellóművész is – őt is elvesztettük az idén.

Folytatva az emlékezést, Balázs Ferencről azt mondja, terveket szőtt, lelkesedett.

– Őszinte, tiszta gondolkodású, jó szándékú és érzékeny ember volt – a jellemét a zenéje is tökéletesen megmutatta. Igényes volt mindenre, semmit sem volt hajlandó félúton abbahagyni, félkészre készíteni. Mindenben a tökéletességre törekedett. Nemigen lehetett haragosa sem, csak barátai, hiszen a békét kereste. Ha voltak is dacolások az életében, azokat nem ő provokálta.

A kőfalak összekötnek: Balázs Fecó és Kovács Ferenc 2018-ban a Sitke-könyv sitkei bemutatóján
Fotó: VN-archív/SZP

Kovács Ferenc életének egyik legszebb pillanata volt, amikor Fecó házassági tanúja lehetett a sitkei kápolnában. – A katolikus liturgia szerint történt az esketés. Inzsöl Richárd atya adta össze Fecót és Imolát, és azt mondta a köszöntőjében: a Felsőbüki Nagy család után a legtöbbet Balázs Fecónak köszönheti a sitkei kápolna. Az atya nem tévedett. Az, hogy Fecó a nevét, szakmai hitelét, ismertségét adta, tette azzá Sitkét, ami lett. Más településeken is próbálkoztak hasonlóval, de szép lassan abbamaradtak a kísérletek.

Sitkén maradandó dolog sikerült, és ez nagy részben az ő személyiségének köszönhető. Sok más, nem a kápolnához kötődő élményt is megéltünk együtt: ingyen zenélt az első és második világháborús emlékpark avató­ünnepségén, eljött a közelmúltban felújított kultúrház avatására is. Fecó imádott focizni: hatalmas élmény volt, amikor Simon Tiborral, a Fradi volt legendás futballistájával érkezett Szombathelyre, akkor is betért a kastélyfogadóba. Máskor egy egész éjszakát átpingpongoztak a Korál együttessel és a sitkei fiúkkal.

– Őrült pech, hogy Fecót ilyen csúfság érte. Bennünket pedig jól megbüntetett a koronavírus azzal, hogy elvitte őt. A felhők fölött viszont kitűnő zenészekből álló magyar rockbandát hozott össze – mondja Kovács Ferenc, és hallgat hosszan.

Napok óta égnek a mécsesek, a gyertyák a sitkei kápolna melletti színpadon. A Kápolnáért Kulturális és Sport­egyesület elnökségi tagjai e-mail-kapcsolatban van­nak. Felvetődött, hogy utcát vagy teret neveznek el Fecóról Sitkén. Az is, hogy a kápol­nánál emléktábla vagy mellszobor őrzi majd az alakját. Az új köntöst kapott kápolna maga Balázs Fecó emlékműve.

Kovács Ferencnek fénytelenből élettelibbé vált a hangja: – Az idén nem tudtuk megtartani a koncerteket, de nem hagyjuk abba a fesztiválokat. Abban bízom, hogy az utánunk jövő generációkban sokan lesznek, akik lelkesen és szívesen viszik tovább ezeket. Amíg az egészségem engedi, én is ezt teszem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!