Békebeli

2021.01.16. 16:00

Érdemes vetni egy pillantást a porpáci vasútállomásra

Egy terület vagy település ismertségét, jelentőségét sok esetben földrajzi pozíciója határozza meg. Mint a Vas megyei Porpácét.

Feiszt György

Porpác neve sokfelé ismerősen cseng, a vasútállomásra is érdemes vetni egy pillantást

Fotó: Szendi Péter

De vegyünk előbb másik példát. A Földközi-tenger több ezer szigete közül talán Ciprus a legismertebb, róla olyan emberek is hallottak, akik életükben még a tájékára sem mentek. Ciprus sorsát stratégiai helyzete, elsősorban az Európa és Közel-Kelet közötti évezredeken át folyó kereskedelmi útvonalon betöltött szerepe határozta meg. Nevét elsősorban nem természeti szépségei, hanem a birtoklásáért vívott háborúk és a napjainkban is fellángoló konfliktusok tették ismertté.

Kisebb léptékben, de hasonló jelenségekről szűkebb pátriánkban is beszélhetünk. Van-e széles e megyében, aki ne tudná, hol van Porpác község? A Szombathely–Celldömölk és a Szombathely–Hegyeshalom vasútvonalak találkozási pontjánál fekvő állomás névtábláját naponta utasok ezrei olvashatják. A forgalmi épületet Porpác, Bögöt és Csénye községek határainak találkozásánál, Porpác közigazgatási területén építették meg, és a Kiscellt Szombathellyel összekötő vonalszakasz elkészültekor, 1871. október 1-jén avatták fel. Porpác vasúti csomóponttá 1891-ben vált, amikor a Pozsonytól Hegyeshalmon át Szombathelyre vezető vonal a meglévőhöz itt csatlakozott.

Porpác neve sokfelé ismerősen cseng, a vasútállomásra is érdemes vetni egy pillantást
Fotó: Szendi Péter

A porpáci vasútállomás azon szerencsés épületegyüttesek közé tartozik, amely a vonalkorszerűsítés, a villamos vontatás és a forgalomirányítás automatizálása ellenére szinte eredeti állapotában megmaradt. A felvételiépületén, a váltóállító tornyon és szolgálati lakásokon az elmúlt évtizedeken csak minimális átalakítások történtek és így még őrzik a vasút békebeli hangulatát.

Ha máskor nem, alkalomadtán a vonatablakból vessünk a porpáci vasútállomásra egy pillantást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!