Önfenntartó gazdálkodás

2021.07.31. 15:30

Minden évben tanít valamit a kert a sitkei Györgyiné Kőrösmezei Ágnesnek

Közösségi vetőmag- és palántacsere kezdődött Sitkén, írtuk március végén. A kezdeményezésről kérdezve volt szerencsénk körülnézni az ötletgazda Györgyiné Kőrösmezei Ágnes kertjében, ahol nagy dolgok voltak készülőben. Kíváncsiak voltunk, hol tart most az önfenn­tartó gazdálkodás.

Tóth Katalin

Ági a beszélgetés egy pontján csodabogárnak nevezi magát, aztán megegyezünk, hogy a családjuk által is képviselt életforma újra reneszánszát éli. Egyre többen akarnak saját nevelésű, vegyszermentes termékeket fogyasztani, egészségesen táplálkozni, tisztelik a földet és a természetet. Ágiék kincskeresős kiskertjében mindig érik valami: zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények törnek a magasba, lógnak vagy száradnak. Azon, hogy Györgyiék a Kertészkert utcában laknak, meg sem lepődünk.

– A palántacsere jól alakult. Én is kaptam, én is adtam, mások is kaptak, mások is adtak egymásnak. Így lett a kertemben lestyán és borsikafű, másokéban paprika, paradicsom, brokkoli és káposzta. A betakarításkor jöhet a folytatás, meglátjuk, kinek mennyi pluszterménye van, és lesz-e hajlandóság a cserére is – mondja Ági, és közben citromfűszörppel kínál.

Nehéz pár mondatban összefoglalni a második éve működő gazdálkodásuk lényegét. Szóba kerül a permakultúra kifejezés, ami az emberi élőhelyek olyan kialakítását jelenti, ami a természetben zajló ökológiai folyamatokat veszi mintául. Saját permakultúrakertjük kialakításakor tisztában kellett lenniük a talaj minőségével, a napfény mennyiségével, olyan növényeket választottak, amelyek jól érzik magukat a kertben, és azokat ültették egymás mellé, amelyek összedolgoznak: az egyikük a hasznos rovarokat vonzza, a másik a kártevőket tartja távol, a harmadik a talajt trágyázza. Burgonya, paradicsom, hagyma nemcsak egy helyen található a kertben, hanem itt is, ott is van belőlük. Nem kell permetezni, ha a burgonya, a paradicsom, a padlizsán mellé bársonyvirág (erős illatú büdöske) kerül, magyarázza Ági. Tavaly gyakran kellett krumplibogarakat szedegetni a padlizsánról, az idén gyönyörű és teljesen egészséges. Vegyszer helyett ott vannak a természetes rovarölő szerek: erjesztett csalán levével is lehet permetezni. Annak viszont majd jobban utánanéz, melyik növény mit kedvel és mit nem. Például, hogy a karalábét és a kényes brokkolit mivel jó társítani, és milyen kártevőik lehetnek. Azt már tudja, hogy a karfiol tövét fahamuval kellett volna megszórni, akkor a földibolhák nem tudtak volna benne kárt tenni.

Nagy hatással voltak Ágira az Anasztázia-könyvek is: a tanító egyik fő gondolata a sorozatban a családi birtokokból álló kis települések elképzelése. Ezekben az ott lakók kialakíthatják saját szeretetterüket. Részletes leírás szól arról, hogy ezt a gyakorlatban hogyan lehetne megvalósítani, kezdve a magok elültetésének különleges módjától.

– Minden a magnál kezdődik: kerüljük a csávázott, vegyszerrel kezelt magot. Származzon természetes helyről: vagy mi magunk fogjuk fel, vagy vásároljuk magbörzén, kertekből, rendeljük génbankból. A könyvben úgy szerepel: a kiültetés előtt vegyünk a szánkba egy vagy több pici, be nem áztatott magot. Míg a magvacskákat a két tenyerünk között tartjuk, a telkünk azon pontján mezítláb álljunk, ahol majd elültetjük. Fontos, hogy kapcsolatunk legyen a földdel. Amikor kimegyek gazolni, ha tehetem, mezítláb vagyok, a föld átveszi a rezgéseket. A termésbe olyan tápanyagokat szív fel az adott zöldség vagy gyümölcs, amire nekünk szükségünk van. Ha pedig a kertből eszünk valamit, az sokkal táplálóbb és jobban feltölt.

A fent említettek eredményeként is idén nagyon jónak ígérkezik a termés padlizsánból és paradicsomból. Nagyon szeretik a levét, és Ági készít házi ketchupot is, aminek egy évig ki kell tartania. A paprika is szépen megindult: kápiát, pritamint is ültetett. Érik a cukkini, abból finom krémlevest, tócsnit készít vagy betölti hússal, gombával. A filagóriában felakasztva oregánó, cickafark, orbáncfű, vízimenta, vasfű, citromfű, bors­menta és fodormenta szárad. Teát főz, vagy olajat, kenőcsöt készít belőlük. Cickafarkból most rengeteg van kertben, réten: lehet, hogy megszaporodnak azok a betegségek, amiket gyógyít. A gyógynövények érzik, hol jár a természet, az emberiség, és segítik az életünket, mondja.

Ahol tavasszal gödör volt, ott üvegház épült. Egy méterrel mélyebbre került az alapja. Télen sem kell fűteni, esetleg temperálni, így optimális hőmérsékletet kapnak a növények. Benne, mint a dzsungelben törekszik fel a paradicsom, az uborka, a paprika. Az egyik szinten apró fodros rebarbara nő cserépben. Magról ültette Ági. Amikor megerősödik, kikerül majd a szabadba. Megcsodáljuk még a patisszont, látunk ringlószilvát, szederbokrot, birset, barackfát, aminek a tövébe hagymát, fokhagymát, büdöskét és szamócát ültetett, hogy ott is éljen a vegyes kultúra. Dísznapraforgók törnek az égig, körömvirág sárgállik az üvegház tövében. Körtétől roskadozik a fa a tyúkudvarban, ahol nyolcvan tyúk, csirke és kakas bújik a hűvösbe. Az üvegházból kikerülő zöldségzöldje, gaz megy át a tyúkokhoz. Nem feltétlenül kell tehát komposztálni. Ha gyógynövényeket adnak nekik, az visszakerül az ételükbe a tojáson és a húson keresztül. A fügefán szitakötő illegeti magát. Ahol megállunk, borsikafű, rozmaring, lestyán mutatja magát, átellenben mángold és cékla.

Ági ősztől tervezi az évelő gyomok végleges eltávolítását a takarásos módszerrel, most felszíni mulcsolást alkalmazott, ami belül tartja a nedvességet. És jó lenne minél előbb egy tó, mert megváltoztatja a kert mikro­klímáját: sokkal párásabb lesz tőle a levegő, mondja.

Két éve álltak neki a kert tudatos tervezésének, azóta újra- és újraterveznek. Ami működött idén, azt folytatják, ami nem, azon változtatnak. Minden évben tanít valamit a kert, de a legfontosabb, hogy a kertjük és a tányérjuk között már most a lehető legrövidebb az út.

Kiemelt képünkön: Ági egy saját termesztésű cukkinivel: nevelgeti, leszedi, a főzésbe beleadja a szeretetét

Kapcsolódó írásunk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vetomag-es-palanta-csere-bere-kezdodott-sitken-4778782/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!