Mesélő házak

2021.08.29. 07:00

Olaszka és Kozmafa egyesítéséből keletkezett Olaszfa alapítóiról vita folyik

Középkori magyar történeti források tudósítanak arról, hogy hazánkba a XI. század második felétől nagy számban érkeztek telepesek.

Feiszt György

Itáliából az olasz, a mai Franciaország déli vidékeiről az ófrancia, Németalföldről pedig a vallon telepesek jöttek Magyarországra. A betelepülők egyrészt földművesek és szőlőművelők, másrészt iparosok, kereskedők voltak, akik nemcsak munkaerejüket, mesterségbeli tudásukat, hanem szokásaikat, hagyományaikat és nem utolsósorban nyelvüket is magukkal hozták.

Lakóhelyeiket az általuk beszélt „latinus” nyelv alapján, a magyar köznyelvben „olasz”-nak nevezték el. Erről tanúskodnak az országszerte fennmaradt Olasz- kezdetű falunevek, és néhány nagyobb középkori városban (Székesfehérvár, Esztergom, Nagyvárad, Eger) való megtelepedésükre pedig különálló városrész, a „vicus Latinorum” = „Olasz utca” nevek emlékeztetnek.

Az 1941-ben Olaszka és Kozmafa egyesítéséből keletkezett Vas megyei Olaszfa falut a legújabb etimológia kutatás azonban nem sorolja ezek közé, hanem eredetét a szláv ­Holoska víznévből származtatja. Bár a IV. Béla király 1258-ban kelt oklevelében „Vluzka”-ként szereplő település alapítóiról vita folyik, az azonban kétségtelen, hogy a faluban ekkor már állt a Szent Miklós tiszteletére szentelt plébániatemplom. Szinte valamennyi dunántúli falu történetében, így Olaszfán is ismert a „templom menekülő alagútjának” legendája.

Ort János tanító által vezetett „Olaszka község helytörténeti feljegyzései”-ben olvasható: „1905-ben beszakadt a templom padlója. Amikor az így támadt üregbe leereszkedtek, a templom északi fala alatt egy alagútnak tűnő járatra lettek figyelmesek. A törmelékkel eltorlaszolt, a közeli erdők felé vezető nyílás azonban járhatatlan volt.”

2003-ban IV. Béla királynak, a „második honalapítónak” szobrot állítottak, amelynek szponzora, „magyarságáról hitet téve”, az 1956-os forradalom után Angliába menekült Németh Ferenc volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!