Mementó

2021.10.03. 16:00

Tűzoltók lettek és katonák – A szaknyéri obeliszk a frontokon elesett bajtársak emlékére

A múlt századfordulón a tűzvészek száma országszerte tragikus méreteket öltött. A Statisztikai Hivatal számadatai szerint 1913 januárjában 636 községben 789 tűz pusztított.

Feiszt György

Mesélő házak: emlékmű a második világháború áldozatainak emlékére 20210916 Szaknyér Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Közülük a legnagyobb tűzeset Pinkamindszent községet sújtotta, ahol 180 ezer korona kár keletkezett.

A visszatérő módon előforduló esetek hatására az Országos Tűzoltó-Szövetség előterjesztésére a Belügyminisztériumban új szabályrendelet készítéséhez fogtak, amely lehetetlenné kívánta tenni, hogy tűz, vagy más elemi csapás esetén egyesek kivonják magukat a mentési munkálatokból.

Az 1921-ben kihirdetett jogszabály minden község számra kötelezővé tette tűzoltószervezet megalakítását és fenntartását. Az előírásnak megfelelően szerveződött meg Szaknyér község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 1925. november 29-én. A községháza épületében tartott alakuló ülésen összegyűlt 24 személy elnökül Csóbor Pált, az egyesület titkárának Böhm Jenőt választotta meg. Böhm Jenő, a községi vendéglő tulajdonosa már az egyesület megalakulásától kezdve szorgalmazta a világháború hősei emlékének megörökítését. Ő maga 1914-ben már az első mozgósításkor gyalogosként indult az orosz harctérre. Az ivangorodi ütközetben történt sebesüléséből kifolyólag egy ideig rokkantszabadságon volt, majd felépülve ismét az orosz fronton harcolt, egészen a háború végéig. A tűzoltó egyesület egyik vezetőjeként azon dolgozott, hogy a kisközségből 1914–1918 között katonai szolgálatra bevonult és a frontokon elesett bajtársak mementóját felállítsák. Az emlékünnepségre 1929. október 20-án került sor. A Wapper Ignác zalaegerszegi kőfaragó által készített obeliszk különlegesnek számít a hősi halottak tiszteletére állított Vas megyei emlékművek között. A turulmadár által őrzött oszlopra ugyanis, párját ritkító módon, nemcsak a hét szaknyéri honvéd nevét vésték fel, hanem Baksa József, Mihálka Sándor, Baksa Sándor, Nemes Sándor, Csóbor Antal, Iván Pál és Törő Jenő arckép fotóját is elhelyezték. A rendszerváltozás évében a 90 lakosú falu közadakozásból készíttette a második világháborúban elesettek márványtábláját. A mementót 1989. május 14-én helyezték el az emlékoszlopon.

Kiemelt képünkön: A szaknyéri obeliszk a frontokon elesett bajtársak emlékére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!