Kiállítás

2021.11.06. 08:00

Virág nyílik a szombathelyi könyvtárban – fotók

A Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjteményének virágcsendéleteiből Virágok vetélkedése címmel nyílt kiállítás csütörtökön a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Polgár Patrícia

20211105 Tóth Csaba festőművész, Kiállítás nyílt a Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjteményének virágcsendéleteiből Virágok vetélkedése címmel a BDMK-ban, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A megnyitón dr. Baráthné Molnár Mónika, a könyvtár igazgatója megjegyezte: a könyvtár és a Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjteményének együttműködése 2015-ben kezdődött. Azóta minden év novemberében a könyvtár vendégül lát egy-egy válogatást a vasvári gyűjteményből – a közönség láthatott már tájképeket, csend­életeket, portrékat és egy-egy festőművésztől összeválogatott műveket is. Ezúttal virágokból összeállított csendéletek érkeztek a könyvtár földszinti előadótermébe.

A tárlatot Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg: – Idén tízéves a Vasvári Békeház Képzőművészeti Gyűjteménye, ezért sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a vendégkiállítás témája. És mivel a november az év legszomorúbb hónapja, szerettem volna derűt, szépséget és egy kis szeretetet idevarázsolni. Ez volt az egyik indok, hogy virágcsend­életeket válogassak össze. De volt ennek egy másik oka is, ami összefügg a tizedik évfordulóval – mondta: – A virágcsokrok szólnak Kovács Tildának, Vasvár egykori polgármesterének, aki a gyűjtemény létrejöttekor vezette a várost, valamint a Berzsenyi Dániel Könyvtár egykori és jelenlegi igazgatónőinek is.

Tóth Csaba beszélt arról is, hogy milyen múltja van a virágcsendéleteknek a művészettörténetben. A reformáció szülte új helyzetben keletkeztek új műfajok, amelyek már nem a szakralitásról, hanem a hétköznapi életről szóltak. A „vanitas” téma oldalágán jelentek meg a csendéletek, amelyek aztán önállósultak és a mai napig jelen vannak a képzőművészetben. Egykori, a festészetben betöltött főszerepüket azonban „statisztaszerepre” váltották, a táblakép műfaja eltűnőben van, így ezek a csendéletek egy csöppet visszarepítenek a múltba – fogalmazott a festőművész.

Olyannyira teszik ezt meg a festmények, hogy a kiállításon a Vas megyei képzőművészet négy nemzedékének művei jelennek meg: többek között az egykori Jaksa István-növendék Bősze János virágcsendélete, 1945 utánról a Derkovits Szabadiskolában alkotó Kovács Árpád zsennyei csendélete, valamint festmények a Vasi Műhely hetvenes évekbeli képviselőitől, Hatos Csabától és Pozsonyi Jánostól. A tizenhárom festőművész között a negyedik nemzedéket Torjay Valter képviseli. – A művészek Hatos Csaba kivételével mind szombathelyi származásúak, így festményeik mondhatni hazajöttek a kiállításra – fogalmazott Tóth Csaba. Sejber Mihály, Vasvár alpolgármestere a gyűjtemény fenntartója nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, milyen nagy öröm a vasváriak számára, hogy a megyeszékhelyen évről évre bemutatkozhatnak, ezért köszönetét fejezte ki dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgatónak.

A tárlat november 27-éig tart nyitva.

Kiemelt képünkön: Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ajánlotta a közönség figyelmébe a kiállítást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!