Hétvége

2010.09.19. 08:05

32 késszúrással ölték meg! Magyar mártír: Brenner János

Motorral járta a falvakat, fiatalokat gyűjtött maga köré, az 1956-os forradalom utáni megtorlás sem félemlítette meg. Brenner János káplánt 1957 végén brutális körülmények között megölték. Emlékművét a napokban avatták fel Horvátnádalján.

Némethy Mária

Egy évig voltam együtt vele a győri szemináriumban, utána én Budapestre kerültem. Kedves, kiegyensúlyozott kispap volt. Mindenkihez volt kérdése, egy-egy jó szava. Kiváló tanuló volt az osztályában. Csak később tudtuk meg, hogy cisztercita szerzetes jelölt volt, ezt akkoriban nem szabadott hangoztatni, sőt titkolni kellett, hogy a szemináriumban maradhasson. Két évvel felettem járt. Káplánként utódja voltam a rábakethelyi plébánián, kanonizációs eljárása során pedig posztulátorként készítettem elő az aktákat.

Dr. Gyürki László pápai prelátus szavai ezek Brenner Jánosról. Ő ma a Körmendhez tartozó Horvátnádalján él, s az emlékmű felállításakor elmondta: elsősorban azért állíttatta azt, mert emlékezni és emlékeztetni szeretne Brenner Jánosra.


A fiatal káplánt 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel betegellátás ürügyén egy 17 éves fiatalember kihívta a rábakethelyi plébániáról, és útközben máig ismeretlen tettesek harminckét késszúrással megölték. Két bírósági tárgyalássorozat után két embert is halálra ítéltek gyilkosság vádjával, azonban később mindkettőjüket felmentette a Legfelsőbb Bíróság, és anyagilag rehabilitálták őket. Azonban a valódi elkövetők mind a mai napig hallgatnak. Nem tudjuk, hogy kik ölték meg a fiatal káplánt - állítja a Brenner Jánosról tanulmányt írt történész, Soós Viktor Attila. A pártállam rablógyilkosságnak állította be a bűntényt. A szándékosan hanyag nyomozást az ÁVO utódszervezete irányította, az azt követő perek konstruáltak voltak. Az egyik elítéltet később rehabilitálták és kártalanították, de a tanúk még ma sem mernek beszélni. Az ismeretlen tetteseket szakértők a volt ávósok és helyi sztálinista pártvezetők körében gyanítják.

A vértanúként meghalt Brenner János 1931. december 27-én született Szombathelyen. Jól ismert családban. Nagyapja Brenner Tóbiás, a megyeszékhely híres polgármestere volt. Édesapja Brenner József, édesanyja Wranovich Julianna. Brenner János tanulmányait a szombathelyi Római Katolikus Püspöki Elemi Iskolában kezdte 1938 őszén, ahol az első három tanévet kitűnő eredménnyel fejezte be. 1940 őszén az édesapját áthelyezték a Pécsi Iparfelügyelőségre vezetőnek. János a pécsi Püspöki Tanítóképző Gyakorló Iskolában folytatta tanulmányait, majd 1942-ben felvették a Ciszterci Rend pécsi Nagy Lajos Gimnáziumába. Itt is kitűnő tanuló volt. Az édesapát 1946. októberében visszahelyezték Szombathelyre, így vele együtt a család is visszatért. Brenner Jánost 1946. október 7-én felvették a Premontrei Rend szombathelyi Szent Norbert Gimnáziumába, az ötödik és hatodik osztályt végezte itt. 1948. szeptember 1-jén a 7. osztályt az államosított Nagy Lajos Gimnáziumban kezdte. Az iskola légköre, a tanári kar teljesen megváltozott, a váltás a diákokat is nagyon megzavarta.

Az egyik magyar dolgozatát ezzel a mondattal fejezte be Brenner János: Ép testben, ép lélek. A magyar tanár aláhúzta a lélek szót és piros tollal kérdőjelet tett: Hol van? Az érdemjegyét pedig lerontotta. János érezte és felismerte, hogy az államosított iskola szellemisége és a tanárok életvitele nem az ő felfogásának való. Nyilvánvalóvá vált számára, hogy a megváltozott körülményekből kifolyólag veszélybe kerülhet a hivatása is. Döntés elé kényszerült. Mivel iskolája szelleme és a tanárokkal való benső kapcsolata által a ciszterci hivatása megérlelődött, ezért László bátyját követve Zircre ment - írja tanulmányában Soós Viktor Attila.

Zircen a ciszterci apátságban, majd Budapesten, Szombathelyen, Győrben tanult. Kovács Sándor megyés püspök szentelte pappá 1955. június 19-én a szombathelyi székesegyházban.

Mindössze 26 évet élt.

1999-ben vette kezdetét Isten Szolgája Brenner János áldozópap boldoggá avatási eljárása, amelynek egyházmegyei, vizsgálati szakasza 2008. július 31-én a boldoggá avatási bíróság ünnepélyes záró ülésével véget ért. Boldoggá avatási eljárása során a 2006-ban felállított bíróság harmincnégy tanút hallgatott ki, akik - a hét éves történészi kutatómunka eredményei ismeretében összeállított kérdésekre válaszolva - részben Brenner János életéről és vértanúságáról, részben a vértanúság élő híréről mondták el személyes tapasztalataikat.

Az összegyűlt bizonyító anyaggal ma a Szentszék történészei, teológusai, végül a Kongregáció püspök és bíboros atyái foglalkoznak. Ez alapján hozhat döntést a vértanúság elismeréséről és a boldoggá avatásról a pápa.

Horvátnádalján augusztusban avatták fel emlékművét. A szentmise főcelebránsa Brenner János testvére, Brenner József egyházmegyei spirituális, nyugalmazott általános helynök volt.


Brenner János szép emlékművének megáldása augusztus 22- én volt Horvátnádalján, a templomkertben. Az ünnep szentmisével kezdődött, főcelebránsa Brenner József, Brenner János testvére volt. Dr. Gyürki László pápai prelátus elmondta: találkozni akar Jánossal, amikor szentmisére jövet elhalad emlékműve előtt. Köszönetet mondott mindazoknak – elsősorban Lesenyei Márta Munkácsy- díjas művésznőnek – , akik az emlékmű készítésénél közreműködtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!