Mesélő házak

2018.11.11. 07:00

A boldogság sömjéni mezeje

Vas megyében 1869-ben készült az első részletes kimutatás az írni-olvasni tudók arányáról. Ha a tájegységi összevetést nézzük, akkor jól látszik, hogy Kemenesalja magasan az élen járt. Átlagon felüli volt az írástudók aránya Berzsenyi Dániel (egyik) falujában, Kemenessömjénben is. A költő öt évet töltött itt, jelentős verseit írta meg.

Orbán Róbert

Fotó: Orbán Róbert

A felmérés szerint a Kemenesalján élők több mint kétharmada tudott írni és olvasni. A legjobb eredményt – a férfiakat és a nőket tekintve egyaránt – Bobán mutatták ki. Ott a férfiak 91, a nők 83 százaléka értett a betűvetéshez. Az összehasonlításhoz meg kell említeni, hogy a megye más vidékein akadtak olyan falvak is, ahol az analfabéták aránya haladta meg a 95 százalékot.

Az átlagon felüli volt az olvasni tudók aránya Kemenessömjénben is, abban a faluban, ahol Berzsenyi töltötte élete egy részét. A betűvetés tudományához társult az olvasottság: nemcsak a papok és tanítók, hanem a gazdálkodók körében is. Berzsenyi apjáról például feljegyezték, hogy Egyházashetyén görög klasszikusokat olvasott.

Milyen volt Sömjén a költő korában? Bizony, nem teljesen olyan, mint ma. No nem alapjaiban fordult fel minden, de jó néhány dolog megváltozott. Például a Kemeneshátat csak később özönlötte el az Amerikából Európába került akác. A költő idejében legfeljebb mutatóba volt belőle itt-ott. Viszont a cseren és a terméketlenebb területeken már akkor is a kökény és a „gelegenye” (galagonya) virágzott. Azt, hogy milyen volt az itteni elízium, a „boldogság mezeje” Berzsenyi maga mondja el Osztályrészem című versében: „Van kies szőlőm, van arany kalásszal / Biztató földem: szeretett Szabadság / Lakja hajlékom. Kegyes istenimtől / Kérjek-e többet?”

A templomot nem számítva ma nem nagyon van olyan ház Kemenessömjénben, amely már az 1800-as évek elején is állt.

Nem csak éjjel izzik a kemenesaljai „gelegenye”
Fotó: Orbán Róbert

Van viszont két olyan épület, amely, ha valamivel későbbi is, de Berzsenyi korának kisnemesi miliőjét idézi. Az egyik a falu északi végén a Radó-kúria, a másik a Tüskés-dűlőben álló Szabó-féle présház. A kúria 1810-1820 körüli lehet, itt klasszicista és barokk jellegzetességeket egyaránt megfigyelhetünk. A présház már egységesen klasszicista. Építésének ideje térképek segítségével viszonylag pontosan meghatározható: 1860 körül készült. Ami a két épületben közös, az az oszlopos tornác. Érdekes még az is, hogy valószínűleg mindkettőt ugyanaz a család építtette. A kúriát Radó Zsigmond, a présházat pedig a fia, Radó Ignác. Eredetileg tehát a présház is Radó családé volt, csak később lett Szabó-tulajdon.

Berzsenyi Dániel nősülése után, 1799-ben Egyházashetyéről költözött Sömjénbe. Mindössze öt évet töltött itt, de ekkor születtek legjelentősebb versei. A házat, ahol élt, lebontották. Amikor 1804-ben Niklára költözött, a sömjéni birtokot sógorának adta zálogba. Később szerette volna visszaváltani, de nem sikerült, pereskedés lett a vége. A szövevényes családi viszonyokat nehéz átlátni. Ráadásul a faluban egy másik Berzsenyi család is élt, távoli rokonságban a költővel.

Az 1857-es birtokkimutatás szerint költő egykori portája akkor már Radó Ignác tulajdonában volt. A Radó nemzetség a Berzsenyiekhez, Ajkayakhoz hasonlóan egyike a vidékhez kötődő lutheránus famíliáknak. Több településen volt kúriájuk vagy kisebb kastélyuk. Radó Ignác vármegyei alispán volt és az evangélikus egyháznál is felügyelői tisztséget töltött be.

A présház reprezentál és életszemléletet fejez ki. Kifejezi a hagyományokhoz való kötődést, megmutatja a tekintélyt. Nem csupán (nem egyszerűen) a hordók tárolására szolgáló hely. A protestáns puritanizmushoz illő klasszicizmus szívesen alkalmazott antik mintákat: kedvelte az oszlopokat, oszlopsorokat. A Tüskés-dűlőn álló présház sem hivalkodó épület. Azokkal az oszlopos, tornácos parasztházakkal áll rokonságban, amelyeket néha „paraszt klasszicistának” neveznek. Egyedi, de hozzá hasonló – ha nem is túl sok – több is lehetett a környéken. Mára ez az egy maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!