Hétvége

2006.12.30. 03:25

A borkóstolás szabályai

Bort mindig csak vékony falú üvegpohárból igyunk, soha ne próbálkozzunk szappantartóval, nagyobb öblítősflakon kupakjával vagy szemüvegtokkal. Ha véko ...

Móczán Zoltán

Bort mindig csak vékony falú üvegpohárból igyunk, soha ne próbálkozzunk szappantartóval, nagyobb öblítősflakon kupakjával vagy szemüvegtokkal. Ha vékony falú áttetsző üvegpohárba kitöltöttük a bort, vizsgáljuk meg a színét. Ha kék vagy barna, legyünk óvatosak, lehet, hogy oldott rézgálic vagy fáradt olaj került a poharunkba. A bor illatáról úgy győződhetünk meg, ha kicsit megjáratjuk a pohár falán, és legalább két-három lélegzetvétel erejéig az orrunk alá tartjuk. Ha azt vesszük észre, hogy a bor az orrunk fölött helyezkedik el, akkor még mindig a színét vizsgáljuk. A kóstolást ajánlatos a könnyebb borokkal kezdeni, amikor a testünk még ruganyos, és nem viselkedik úgy, mint egy rossz kempingszék. Ha a kóstolás előtt nem nyitottuk ki a szánkat, ne számítsunk különleges ízekre. De ügyeljünk arra is, nehogy túl korán csukjuk össze a szánkat, a pohárból leharapott darab nem fokozza az élvezetet. A borok között mégis harapjunk valamit, pl. sajt, alma. Apró hullámpala nem ajánlott. Kóstolás előtt mindig döntsük el, hogy a megkóstolt bort lenyeljük vagy alkalmasint kiköpjük, ellenkező esetben megindul a szánkban a tili-toli, félrenyelünk vagy fölszalad a korty az orrunkba, elveszítjük az egyensúlyunkat, és már nem a kóstolással leszünk elfoglalva, hanem mintha sapkabojtot forgatnánk a szánkban. Ha otthonról fáradtan indultunk el, útközben mérlegeljünk. Ha nem üres a gyomrunk, borkóstolóra megyünk, ha üres, akkor vérvételre. A bor ízéből, illatából és színéből bennünk összeállt harmónia alapján dönthetjük el, melyik számunkra a legjobb. Ebből aztán még néhány pohárral megízlelhetünk. De mindvégig csak annyit igyunk, amennyi ki is jön belőlünk. A kóstolást bátran folytathatjuk, amíg még egy nekifutással ki tudjuk mondani, hogy rabindranathtagore, vagy karcsúsított férfiing, esetleg moszkvicsbusz-slusszkulcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!