Segítség helyben, a szabadidőből

2020.08.23. 11:30

A cáki önkéntes tűzoltók 125 éve teszik a dolgukat esküjüknek megfelelően

125 éve alakult a Cáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Múlt héten a jubileumra szervezett ünnepségükről adtunk hírt, ezúttal a civil szervezet múltját és jelenét mutatjuk be. Nagy Szilveszter egyesületi elnök és Tóth Szabolcs parancsnok a kalauzunk – mindketten évtizedek óta hordják büszkén az egyenruhát.

Tóth Kata

A cáki tűzoltók a tűzoltás, a műszaki mentés mellett a falu életében is aktív szerepet vállalnak

Fotó: Horváth Balázs

A 280 lakosú Cákon 29 fős a tűzoltó-egyesület: 18 önkéntes tűzoltó mellett a pártoló tagok és az ifjúsági tagozat teszik ki a létszámot.

Ahogy Tóth Szabolcs fogalmaz: hétköznapi emberek ők, akik önként, minden ellenszolgáltatás nélkül lemondanak a szabadidejükről, és ha a helyzet úgy hozza, a családjukat hátrahagyva sietnek, hogy másokon segíteni tudjanak. Elismertek helyben a tűzoltók, de nem feltétlenül könnyű új tagokat megnyerni. Márpedig szükség van az ilyen emberekre, közösségekre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évtizedeken vagy akár évszázadokon átnyúlóan is képesek fennmaradni.

A cáki tűzoltók a tűzoltás, a műszaki mentés mellett a falu életében is aktív szerepet vállalnak
Fotó: Horváth Balázs

Így van ez a cáki tűzoltószervezettel is, amely 1895-től számítja megalakulását. Héra János egyleti elnök a január 1-jén tartott alakuló, majd az áprilisban ismét összehívott közgyűlésen írta alá a Czáki Önkéntes Tűzoltóegylet alapszabályát. Az egylet húsz fővel alakult Boros János parancsnokságával. Ekkor már birtokukban volt az a kocsifecskendő, melyet a 80-as évekig működtettek, és amely a múlt héten került végső helyére a szertár szomszédságában. 1925-től Albert Gyula főparancsnok irányította a 26 tagú csapatot. Őt 1928-tól Gazdag Gyula követte. Az irányítása alatt részletesen vezetett egységkönyv 1958-tól rögzíti a Cákon bekövetkezett tűzeseteket, főbb eseményeket és a tagokkal, felszerelésekkel kapcsolatos nyilvántartásokat 1974-ig. 1970-től Hollósi István parancsnoksága alatt működtek 1989-ig. A 80-as évek elejének modernizációs folyamatában kapták meg azt a 800-as kismotorfecskendőt, amelyet a mai napig használnak.

A rendszerváltás után Tóth Imre vette át az irányítást, vele együtt választották meg Nagy Szilvesztert elnökké. 1994-től Tóth József került az egyesület élére, vezetése alatt újjászerveződtek. Ekkor tettek szert az első önjáró tűzoltóautóra. 2003-ban adományként került hozzájuk egy Mercedes Unimog gépjárműfecskendő. 2008 óta Tóth Szabolcs a parancsnok – az irányítása alatt még nagyobb fejlődésnek indult az egyesület. 2012-re felújították, kibővítették szerházukat, folyamatosan képzik magukat és a pályázati lehetőségeket kihasználva fejlesztik technikai eszközeiket.

A jövőre gondolva utánpótlás-nevelő program indult. 2015-ben pedig óriási összefogás eredményeként megvásárolták jelenlegi gépjárműfecskendőjüket.

Napjainkra felszereléseik és eszközeik olyan szintűek, hogy a káreseményeket hatékonyan és biztonságosan fel tudják számolni, mondja az elnök és a parancsnok, és néhány példát hoznak az emlékezetesebb esetek közül: 2008-ban mindenszentekkor egy gyümölcsösben lévő melléképület kapott lángra Kőszegdoroszló határában.

A tűz lakóépületet is veszélyeztetett. Csak többórás megfeszített munka után sikerült eloltani. Egy évvel később villámárvíz okozott hatalmas károkat. Akkor a falu lakóival együtt mentették a menthetőt: szó szerint birkóztak a hatalmas víztömeggel, ami fákat döntött az útra, elmosta a bevezető utakat. A vihar elvonulása után is késő estig dolgoztak a szivattyúkkal, tisztították az utakat, hordták a hordalékot, feldolgozták a kidőlt fákat. 2010 a kéménytüzek éve volt Cákon. 2017 februárjában pedig a Hör­mann-forrás közelében történt tűz adott munkát, veszélyeztetve egy fenyveserdőt. A tüzet három óra megfeszített munkával, hét vízsugárral és kézi szerszámokkal oltották el hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, közös erővel.

Cák öt kilométeres körzetében, Kőszeget is beleértve, hat önkéntes tűzoltó-egyesület tagjai vonulnak, ha baj van.

A cáki önkéntesek is minden eseményről kapnak riasztást, pontosabban jelzést, ami a település 10 kilométeres körzetében, a hegyalján történik. Évente átlagosan hat-nyolc alkalommal vonulnak: ezek kisebb része tűzeset, nagyobb részben viharkárok nyomán kérik a segítségüket, ha a sok eső miatt felgyűlt víz szivattyúzására, a kidőlt fák eltávolítására van szükség. Előnyük van, ha helyismeretre van szükség – gyorsabban a helyszínre érnek, és felderítik, mi történt. De nemcsak tűzoltással, műszaki mentéssel foglalkoznak, hanem aktív szerepet vállalnak a falu életében, például a környezet rendbetételében, de közreműködnek rendezvényeken is, legyen szó májusfaállításról vagy húsvéti locsolásról.

Rendszeresek a tűzoltókarácsonyok a szertárban, ünneplik a gyereknapot, a farsangot, nyár végén családi napot tartanak és részt vesznek a nyitott szertárkapuk programban. Jelmondatuk: „Helyben van a segítség, önként, szabad­időnkből” – ehhez tartják magukat, és bíznak abban, hogy a tűzoltóhagyomány Cákon még nagyon sokáig fennmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!